söndag 22 september 2013

Höst i Arvidsjaur

Under helgen har jag besökt Arvidsjaur och hade bland annat förmånen att få en intressant guidning i Lappstaden - samernas kyrkstad i närheten av kyrkan mitt i samhället. 

Kyrkstaden består av ett stort antal privatägda kåtor och härbren, som byggts för att skogssamerna skulle ha någonstans att bo när de reste till samhället för att bland annat besöka kyrkan. I kåtorna håller man till - lagar mat, äter, umgås och sover. I förråden, som står på pålar, förvarar man sina tillhörigheter under tiden mellan kyrkhelgerna. De äldsta förråden/härbrena byggdes på 1700-talet. Kåtorna, som står direkt på marken, ruttnar betydligt fortare och måste då förnyas.

Varje år den sista helgen i augusti har man storstämningshelg. Då är det liv och rörelse på området. Man håller olika tävlingar, auktioner, gudstjänster m m.
Hösten är långt kommen här uppe, men än finns det löv kvar i träden.
Gillar färgerna mot det åldrade trävirket. För mig den härliga delen av hösten....

24 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder!!! Å vilken fin tradition. Har en känsla av att ni "uppe i norr" håller betydligt mera på traditioner än vi nollåttor. Tycker det är riktigt, riktigt fint. Traditioner ska bevaras och "ärvas ner" - det är så vackert tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Det är ungefär då som "kyrkstaden" i Luleå. Kommer inte ihåg nu vad den heter. Gammelstaden, eller? Den fungerade väl också så, har jag för mig.

  SvaraRadera
 3. Sköna bilder och vad intressant att få ta del av den traditionen och dess historia.

  SvaraRadera
 4. Vacker och intressant triss med fina färger!
  Tack för tipset! Det får nog bli en tredubbel dundermugg om det ska bli någon verkan!

  SvaraRadera
 5. Det er store variasjoner i de lange landene våre. Takk for et fint innblikk i samisk kultur på den andre siden av Kjølen også.
  Ha en nydelig mandag.
  Mormor

  SvaraRadera
 6. Snygga bilder från Lappstaden. (eller heter det Samestaden idag?) Minns när vår dotter var där i slutet av 1970-talet och jag tog en bild när hon satt på trappan på en av kåtorna på mittbilden. De var i betydligt bättre skick då men det var ju jag också för allan delar.

  Ha de gott!
  Tore

  SvaraRadera
 7. Som vanligt hög igenkänningsfaktor här hos dig :) jag har bott 18 år i Arvidsjaur. Där i Lappstaden har jag varit många gånger, det är fint!

  SvaraRadera
 8. Fina bilder och fin berättelse.

  SvaraRadera
 9. I love seeing these different cultures and traditions through photos. Very interesting information and I love the last photo.

  SvaraRadera
 10. Fascinating!! Boom & Gary of the Vermilon River, Canada.

  SvaraRadera
 11. Spännande plats att besöka med sin historia och det syns att det är höst hos dej.

  Ha en fin vecka. // Lissen

  SvaraRadera
 12. Jättefina bilder från norr. Den översta är både exotisk och vacker!

  SvaraRadera
 13. This looks like a fascinating place to visit. The huts are so interesting to look at!

  SvaraRadera
 14. Beautiful Fall colours and scenes. Reminds me of my trip so long ago to Lapland.

  SvaraRadera
 15. Fascinating history and tradition and wonderful photos ~ carol, ^_^

  SvaraRadera
 16. Väldigt vackert!

  SvaraRadera
 17. For me it really is a very very far place, and very very cold. I can't imagine why people live in such places so cold for the human animal. But your photos are so beautiful and vividly captured the essence of the culture. I wonder how far that place is from Stockholm, which i reached once.

  SvaraRadera
 18. Vilka härliga bilder!!!!! Vackert!

  SvaraRadera
 19. Kanontriss - så spännande att få både se och höra dig berätta. Så långt norr ut har jag aldrig varit. Vackra färger gillar det slitna trät mot den fina färgerna, både i samedräkterna och höstlöven.

  SvaraRadera
 20. Ja, det där var verkligen en trevlig hösttriss! Den andas lugn och aktivitet och skönhet på en och samma gång. Tack!

  SvaraRadera
 21. Trevligt tema och så kul få höra lite historia :)

  SvaraRadera
 22. What a treat to see such a place filled with history and beauty. It is always so interesting to see the new and the old from around the world. genie

  SvaraRadera