söndag 25 september 2016

Härlig höst

- det har vi fått njuta av ett tag. Sköna dagar men lite kyliga nätter. Inget som växterna har något emot tydligen. Många blommar villigt vidare. Helgen har delvis tillbringats i trädgården. Behöver möblera om lite i perennabeståndet, vilket tar sin tid att besluta om. Bäst att göra det på hösten så man ser hur växterna breder ut sig och hur höga de blir. Nu när Lill-Klas tagit över skötseln av gräsytorna - vilket han gör fantastiskt bra - finns tid att ta bättre hand om trädgårdens blomsterfägring.

Jag som aldrig brukar vilja röra trädgården på hösten har plötsligt fått lust att rensa och fixa inför kommande växtsäsong. Kanske är det denna ovanligt varma höst som inspirerar. Har väl aldrig varit med om att blomningen fortsätter så här länge. Håller tummarna för att den "riktiga" kylan håller sig borta ett bra tag till - och att vinden inte snuvar oss på alla vackra bladverk.

 Älskade Aronia

 Solhattar, Rudbeckia och Solidago blommar ikapp med Kärleksört och Vallmo

 Törnrosas kjortel - lika vacker från försommar till senhöst

 Pelargonen minikaskad blommar ohejdat vidare

 Ståtlig Sköldpaddsört

  Spirean tävlar med Aronian i färgprakt

Höstaster besökt av en "wannabee"

En promenad i skogen blev det givetvis också tid för.
Svamptorken blev fylld med ljuvligt doftande Karl-Johan....

15 kommentarer:

 1. Åh så många blommande fina blommor du har! Ja hösten är helt otrolig i år. Satt ute och åt lunch idag igen och det är inte ofta man gör i slutet av september.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 2. Ser höstens kamp mot det sista av sommaren i dina bilder, fint.

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder och så mycket blommor ni har kvar i trädgården! Fint! Den sista bilden är vacker! Vilken ljuvlig plats det ser ut att vara!! Jag hoppas också att den fina hösten håller i sig ett bra tag till. Kylan kommer tids nog ändå!

  SvaraRadera
 4. Fina helgbilder. Jätte smart detta att passa på att möblera om bland blommorna på hösten. Jag brukar ju oxå mest pyssla på våren men borde nog tänka om. Ha nu en riktigt fin solig Måndag.

  SvaraRadera
 5. Vad mycket höstblommande blommor du har, så fint! Det är nog värmen som gav inspiration att gräva i trädgården, det är fantastiskt ljuvligt ute just nu.

  SvaraRadera
 6. Så vackra blommor ännu hos dig med .Finns det inga stenar i din skog ? ,kramen ,Nette

  SvaraRadera
 7. Vilket toppen inlägg. Till och med jag som inte är en blomsterfantast i vanliga fall njuter. Å att du har fått upp lusten att "gräva i rabatterna" - inte illa. Åsså gillar jag dina Karl-Johan svamparna på tork. Den svampen är den bästa och godaste som finns tycker jag. Brukar köpa den som torkad vara på den lokala ICA ibland...

  PS. 20 grader varmt i 08 idag. Än lever sommaren:-) DS.

  SvaraRadera
 8. Oj, oj, oj! Så inspirerande att läsa dina ord och se dina bilder. Jag satte en sköldpaddsört i våras, får se om den överlever vintern. Hoppas ännu mer, efter att ha sett dina bilder. Vilken odlingszon har ni? Här är den VII, (ibland).

  SvaraRadera
 9. Så mycket vackert det finns kvar fortfarande i trädgården.I år har den verkligen fått visa sig från sin bästa sida. Jag har aldrig heller haft en sån färgprakt som i år. Det gäller att njuta så länge det går, för nån gång måste hösten också försvinna. Ha det bra.

  SvaraRadera
 10. Det har verkligen varit en annorlunda höst, tycker jag. SÅ härligt att få njuta av all blomsterprakt. Så härligt att se hur trädgård och naturen skiftar och ändå är det vissa dagar ren och skön sommarvärme. Nu ser det dock ut som att värmen ger sig av för att lämna plats för höst och regn. Men regnet är välkommet för jisses vad det är torrt i backen. Och att traska i skogen är en fröjd men tyvärr klarar jag knappt det längre för jag har fått fobi för älgflugor som verkligen tagit över mina annars så underbara höstpromenader. Gjorde ett försök igen igår men jag vet inte om jag "hör i syne" ;) men nog attan hörde jag någon landa på min jacka... Kunde tack och lov inte hitta någon i håret åtminstone. Luskammen går var här hemma. Det är det enda sättet att bli av med dom. Brrr... Ha en fortsatt härlig höst och tack för att du delar med dig av vackra bilder :)

  SvaraRadera
 11. Men vilka härliga bilder, vilken ljuvlig september det är! Så mycket som blommar vackert hos dig! Jag känner som du, vill fixa och egentligen redan ha en ny säsong i trädgården istället för vinter. Har planterat massor, säger massor av lökar inför våren, så det är väl en bit på väg.

  SvaraRadera
 12. Svar: Paltbröd = mums! Finns tyvärr inte på några restauranger i Stockholm längre. På 1980-talet fanns det ett riktigt "hantverkarhak" i Hammarby som sålde sådana "delikatesser, även Pitepalt. Älskade stället, men de finns som sagt inte mer. Boooohooooo...

  SvaraRadera
 13. Helt underbara höstbilder ! Så där vackert blir det aldrig på Malta men får njuta av den långa sommaren istället :-)

  SvaraRadera
 14. Åh så många vackra blomster du har där i trädgården ännu. Njut av dem så länge du kan. Själv har jag ingen trädgård numera men får väl piffa till gubbens.

  SvaraRadera
 15. Törnrosas kjortel, har jag aldrig hört talas om. Men den var ljuvlig!
  Ha en fin helg!
  Kram Karin

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.