lördag 22 december 2018

Jultraditioner

Fem en fredag - en ny utmaning jag hittat i bloggvärlden. 1. Vilket är ditt tidigaste julminne?
  När tomten knackade på hos oss och frågade om det fanns några snälla barn. Min styvfar svarade nej - och då vandrade tomten vidare.
 2. Hur firade du jul som barn?
  Hemma med mamma och styvfar. Huset upplyst som det aldrig var annars - belysning bara där man vistades var tillåtet. På juldagen var det julotta som gällde. Ofta mycket kallt. Minns hur det knarrade under sulorna när vi gick till kyrkan. Och så var det julottekaffe i granngården. 
 3. Vad är ett måste på julbordet?
   Skinka och rödkål.
 4. Har du någon tradition kopplat till att klä granen?
   Granen skulle inte kläs förrän högst ett par dagar före jul. Det var levande ljus som gällde.
 5. Vad gör du med de julkort du får?
  Julkorten sparas ett bra tag. Det blir allt färre kort skickade via normal postgång. De digitala tar överhanden. 

3 kommentarer:

 1. Så roligt att läsa om dina jultraditioner.
  Vi gick inte i julottan när jag var barn och när jag gifte mig med Åke hade vi julotta för korna i ladugården. Åke brukade sjunga Stilla Natt för dem.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Skrattade gott åt ditt tidigaste minne! Humour doesn't travel som min man brukar säga, men vem har sagt att jultomtar ska ha humor;-) Roligt att läsa om dina jultraditioner. Vi hade också levande ljus i den äkta granen när jag var liten. Julkorten däremot slänger jag på Trettondagen. Å visst har antalet kort krympt rejält. Lite synd kan jag tycka.

  SvaraRadera
 3. Varje vecka tänker jag att jag ska haka på utmaningen...o så glömmer jag. Oftast kanske för att jag jobbar då, och har inte bloggen i tankarna. Men ska försöka igen...Det lät som en ganska kärv jul i ditt barndomshem. Jag hade mest tråkigt, satt med mormor och mamma och någon gammal farbror som var min gudfar. Inte så upplyftande för en liten tjej, så när kvällen var slut var alla julklappsböcker utlästa...-God Jul till dig

  SvaraRadera