söndag 24 februari 2019

Vis

Vill du veta någonting - så fråga ugglan - hon som är klok som en bok. Ugglan är ju vishetens symbol, men tillhör faktiskt inte de intelligentaste. Varför den sägs vara vis lär vara för att den sågs vid Athenas sida - den Grekiska mytologins krigsgudinna tillika vishetens gudinna. Skarpögd som få och med en hörsel som vida överstiger människans förmåga.

Lappuggla

De fåglar som anses vara de mest intelligenta är duvan, papegojan, kråkan och korpen.

Duvan har ett fantastiskt minne och ett suveränt navigeringssystem. Brevduvor användes bland annat under första världskriget för att transportera meddelanden. 

Papegojan, och då särskilt Grå Jako, kan härma tal och forma enkla meningar, skiljer på färg, form och antal och kan lära sig spela datorspel utformade för barn. 

Kråkan har intelligens som ett sjuårigt barn. Kan härma språk och lära si räkna och skilja på olika former. dessutom kan den använda sig av verktyg som få andra fåglar gör.

Korpen - den största kråkfågeln - är en fågel med stor hjärna. Den kan åstadkomma  anmärkningsvärda problemlösningar. Ungfåglarna är ofta lekfulla. Har bland annat setts åka kana nedför snödrivor bara för nöjes skull! Vacker? Nja...

Korp

Veckans tema hos Sanna - Vis - fick mig att googla på kloka fåglar. Intressant läsning. 

19 kommentarer:

 1. Så fin bilden av ugglan är. Den enda uggla jag har sett är en sparvuggla och den var fin de också. Kråkfåglar är verkligen kloka. Vi hade en tam kråka när jag var barn och den lärde sig en massa olika saker.
  Jag seer att ni har ungefär samma temperaturer som vi nu. Nog är det en märklig vinter!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Jättefint inlägg i veckans tema och vackra bilder på fåglar.
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Heisann, interessant vinkling, ja, kråker er noen underlige fugler!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra inlägg med fina bilder på fåglar och intressant läsning. Vi pratade om kloka djur för någon vecka sedan och någon visste att skatan är den enda fågeln som klarat spegeltestet. Det innebär att de känner igen sig själv i en spegel. Andra djur, förutom människan, som klarat spegeltestet är schimpanser, orangutanger, delfiner och elefant.

  SvaraRadera
 5. Samma tanke med ugglan! Den är kanske inte den klokaste av fåglar men den sägs vara vis och har dessutom ett säreget utseende. Du visar vackra bilder (som vanligt)!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Visst finns det smarta fåglar! Jag såg en kråka i Berlin en gång som var fiffig. Eller i alla fall halvsmart:

  https://amacasa.wordpress.com/2011/11/13/faglar-och-deras-intelligens/

  :-)

  Snabbt ute med veckans ord - jag har precis klarat av förra veckan och får pusta ut ett tag till :-D

  SvaraRadera
 7. Så klokt och fint inlägg på veckans ord! Jättefina bilder!

  SvaraRadera
 8. Så himla smart av dej=) Fint inlägg!

  SvaraRadera
 9. Vilket roligt och intressant bidrag till temat. Har lärt mig massor om fåglarna du nämnde. Älskar sådana fotoutmaningar, där deltagarna kommer med så intressant information.

  SvaraRadera
 10. Fint och informativt inlägg om fåglar. Jag visste väl att fåglar är smarta! :-) I det här sammanhanget så gillar jag Kråkan och Korpen bäst, som är smarta men kanske inte de vackraste, fast skönhet är inte allt! Dock har korpen har en vackert skimrande fjäderdräkt.

  SvaraRadera
 11. En annorlunda tolkning igen. Jag har sett flera i utmaningen.
  Här blev också jag vis, på sätt och vis. Klok som en uggla.

  SvaraRadera
 12. Kråkan och korpen kände jag inte till. Men det är klart att jag vet att korpen är slug & listig.

  SvaraRadera
 13. Väldigt intressant. Man brukar ju säga hönshjärna så man tror ju inte att fåglar är visa/kloka men kanske skiljer mycket mellan olika fåglar. Kul :) Och underbart vacker bild på ugglan!!

  SvaraRadera
 14. En bild som syns, det blir verkligen vackert med ugglan mot det vita och den ljusblå himlen -snyggt fångat. Tack för texten här lärde jag mig något intressant.

  SvaraRadera
 15. Vilket toppeninläägg. Fantastisk bild på en lappuggla och massor av fakta om de kloka fåglarna. Jag hade nog satt en peng på korpen. Men papegojor borde man också begripa är riktigt smarta. De kan ju prata!

  SvaraRadera
 16. Vilken fin bild på lappugglan! Kråkfåglar är verkligen listiga och kul att studera.

  SvaraRadera
 17. Wow, så mycket jag lärt mig idag, bara genom att besöka din fina blogg =) Fina bilder precis som vanligt =) Önskar dig en fin solig lördag!

  SvaraRadera
 18. Kul, du är den första jag sett som angrep utmaningen så här, fina fågelbilder.

  SvaraRadera