söndag 12 juli 2009

Vackra Norge

Så har vi gjort det igen... Besökt vårt vackra grannland Norge. Denna gång under en drygt veckolång resa med start i Bodö för en helg tillsammans med en stor skara goda vänner från Kashmirtiden. Där bjöds bland annat på en fantastisk midnattssol.

Resan fortsatte med bil till Lofoten, där vi bodde två nätter i en rorbu alldeles invid Hurtigrutkajen i Stamsund. Kanonväder och fantastiska vyer. Första dagen utforskade vi den sydligaste delen av "udden". Första stopp blev Nusfjord, ett vackert gammalt fiskeläge. Vi fortsatte efter slingriga vägar ända ner till Å, där vi nådde vägs ände och fick styra kosan norrut igen.

I Reine stannade vi upp och strosade runt ett tag. Så vackert!! Förälskade mig i den platsen.... Utsikten över samhället från bron var alldeles hänförande.
Maken hade förstås med fiskespöt i takboxen. Till glädje för oss övriga drog han upp ett par fina fiskar som vi njöt som förrätt till middagen. Smakade ljuvligt! Så färsk fisk får man sällan...

Torrfisken som vi kunde beskåda lite varstans drogs ur havet för ett bra tag sedan. Vad vi funderade på vad som hängde på torkställningarna bl a vid Sakrisöy. Till slut såg vi vad det var - fiskskallar! De exporteras enligt uppgift till Nigeria där de anses vara en stor delikatess. Det tycker ju vi om surströmming också, fast andra tvivlar....


Dag två styrde vi kosan så sakteliga norrut via Henningsvaer (också en favorit!), Kabelvåg och Svolvaer. Där klev halva styrkan på Hurtigruten för nattlig båtfärd via Trollfjorden till Harstad. Vi andra höll oss till landvägen.

I Harstad hade vi bland annat tänkt bese den beryktade Adolfkanonen, men öppettiderna stämde inte med vår resplan, så det får bli en annan gång.

I Tromsö stannade vi två nätter. Bodde fint på Hotell With alldeles på kajkanten. Där nedanför låg Ola Skinnarmos båt Explorer, som gjort ett stopp på väg norrut för att segla genom Nordostpassagen.

Lyssnade på stämningsfulla orgelkonserter i både domkyrkan och i ishavskatedralen, besökte Polarmuseet och shoppade varm tröja. Trevlig stad med mycket att se och göra.

Så drog vi norrut mot Nordkap via Alta, där vi tillbringade en natt på Bårstua Gjestehus. Trevligt familjeägt litet hotell. Det bästa där var att vi fick tillgång till en grillkåta på gården, där vi lagade en utsökt midddag och njöt länge i värmen från brasan. Hade tänkt se på de berömda hällristningarna, men kyla och regn gjorde att vi avstog.

Nästa dag nådde vi målet för vår resa - Mageröya med Nordkapklippan. Mycket kargt men vackert och storslaget landskap. Vi hade bokat in oss för två nätter på hotell Arran i Kamöyvaer, ett litet trevligt fiskeläge norr om Honningsvåg. Där fanns bland annat The gallery east of the sun som vi besökte. Gillade konstnären Evas annorlunda verk.

I regn, blåst och plus 3 grader besökte vi Nordkapklippan. Sikten var inte många meter i byarna. Mäktigt är det ändå, oavsett väder, att stå däruppe vid den stora globen med Norra Ishavet nedanför. Vi har ju varit på plats förut i strålande midnattssol, så vi vet hur det kan vara.

Besökte Honningsvåg, det största samhället på ön, liksom fiskelägena Skarsvåg på östsidan och Gjesvaer på västsidan. Tursamt nog så var det tillräcklig sikt och lite vind på västsidan, så vi fick en fin tur med Roald Berg i hans nya båt Aurora ut till Stappan och tittade på fåglar. Där fanns hundratals Lunnefåglar, Skarvar, Alkor, Havssulor, Måsar, Trutar - och Havsörn. Fem örnar såg vi samtidigt, kretsande ovanför de övriga fåglarna = matbordet....

På vårt middagsbord i Roald och Lenas restaurang dukades det upp ett stort fat med skaldjur. Bland annat ett lass med Kungskrabba! Inte dumt som avslutning på ännu en trevlig och upplevelserik Norgesemester.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.