onsdag 10 mars 2010

Välja ägg

- är inte lätt om man bryr sig det minsta om hur hönorna har det.
Jag har fått för mig att frigående höns inomhus har det bättre än burhöns. Att hönshållning i bur över huvud taget förekommer idag är otroligt...

Men så läser jag om frigående höns:

Radioprogrammet Vetenskapsradion i P1 berättar om en ny studie om höns i äggindustrin. Den visar, säkert till mångas förvåning, att frigående höns är mer fysiskt sjuka och har högre dödlighet än burhöns. Bakterieinfektioner (främst av avföringsbakterien E-coli), parasitinfektioner och skador efter hackning och kannibalism var vanligare bland de frigående hönsen.

Som du säkert förstår så handlar det knappast om att hönor mår bättre av att packas i små burar. Frigående höns är nämligen inte så frigående som benämningen antyder. Äggindustrin får ha högst sju eller nio frigående hönor per kvadratmeter, det är nästan lika trångt som för de som sitter i bur och ger inte särskilt stort utymme för naturligt beteende. Hönorna blir stressade, det är svårare att hålla rent och luften blir så dålig att människor som vistas där tvingas ha munskydd. Men, burhöns har det absolut inte bättre än än frigående höns, de blir bara mindre sjuka och dör mer sällan i förtid (en höna anses vara lönsam i ca 1,5 år – därefter dödas hon).

94 procent av hönorna inom äggindustrin får aldrig någonsin vistas utomhus.

Jag vill gärna ha mitt frukostägg. Men det ska vara från glada hönor som får gå fritt ute och inne, sandbada, sprätta, välja sin föda från naturens skafferi och lägga sina ägg i ett rede.

Tänk om vi konsumenter vore lite mer medvetna och ställde krav på producenterna, valde bort ägg från hönor som hålls på ett sätt som är främmande för deras natur.

Då skulle hönorna få det bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.