måndag 6 juni 2011

Skogsplantering

250 tallplantor och 1000 granplantor har vi planterat i helgen. Ny erfarenhet för mig! Har aldrig tidigare varit med om skogsplantering. Tidigt på morgonen drog vi till skogs tillsammans med goda vännen Janne och äldsta dottern med familj. SMHI hade lovat sol och varmt - och det var det faktiskt hela dagen.

Utrustade med plantlådor, plantkorgar, planteringsrör och röjsåg med kultivator stretade vi iväg upp till hygget där vi avverkade förra vintern. Markberedning med traktor är inte att tänka på på detta hygge - det ligger för otillgängligt med diken och myrar att ta sig förbi. Det fick bli den manuella varianten med röjsågen istället. Det tog tid, men fungerade bra.

Efter ett långt arbetspass - och med många kliiga knottbett - somnade vi ovaggade med värkande ben och ryggar. Men så nöjda att ha hjälpt till att återställa balansen i skogen.

Barnbarnen - 8 och snart 7 år - jobbade på riktigt bra med planteringen. Det lär bli deras barn som i framtiden får möjligheten att avverka detta skifte, om så där 85 - 90 år när träden växt färdigt....


Hugo trycker ner planteringsröret där morfar fräst en yta

Emil lyfter upp röret så att plantan frigörs

Sist i proceduren - plantan stabiliseras försiktigt i jorden med foten

Härligt med teamwork!

Hisnande tanke att dessa granplantor är fullväxta om sådär 90 år.
Undrar hur världen ser ut då.....

2 kommentarer:

 1. Vilket jobb!! Undrar just hur många som tänker på det, och vet, när de susar förbi i bilen och ser alla små tallar och granar i skogen...?? Jag har varit med några gånger när jag var tonåring och hjälpt pappa att plantera, men vi bor inte kvar i den trakten nu så jag vet faktiskt inte hur mycket de vuxit, nu blir jag nästan nyfiken på att göra en tripp dit och kolla...Sen tror jag det är bra för barnen att se hur det går till, det står inte bara ett träd plötsligt i skogen som många kanske tror.
  Ha´en bra start på kortveckan!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Bra för både gammal och ung att få jobba i team.
  Jag är på väg att skaffa mig en systemkamera i stället för kompaktkameran jag nu har. Jag läser broschyrero och tidningar men skulle vilja ha lite mera personliga råd och åsikter. Vilken kamera har du och är du nöjd med den? Mitt tänkta prisläge: ej över 8000.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.