Torsdag = ärtsoppsdag. Min variant ger ca 12 portioner. Soppan är mättande! Lika bra - och kanske t o m bättre - att koka en rejäl laddning när man väl sätter igång detta långkok.
1 kg gula ärtor
1 kg benfri, rimmad fläsklägg
2 stora gula lökar i klyftor
3 liter vatten (plus vatten till blötläggning)
2 tärningar grönsaksbuljong
4 tsk timjan och mejram blandat eller enbart ena sorten
4 lagerblad
2 tsk salt - smaka av så det inte blir för salt av läggen och buljongen
Skölj ärtorna och lägg dem i blöt i 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt 3 liter nytt vatten. Lägg i fläskläggen, rör om och låt allt koka upp. Skumma bort ärtskal och annat som flyter upp.
Tillsätt löken, buljongtärningarna, lagerblad och örtkryddor.
Låt allt puttra under lock på svag värme lääänge = minst 2 timmar, gärna 4-5. Rör om då och då.
När ärtorna kokat till mos och soppan tjocknat till lagom konsistens tar man upp köttet. Skär det i små bitar - lagom ätstorlek, ca 1 kubikcentimeter - och lägg tillbaka dessa i grytan. Salta om det behövs.
Servera rykande varm med god senap. Just idag testade vi bl a Graveleijs hemlagade starka och söta variant. Mycket bra!
Hårt bröd med ost är gott att äta till.
Gott och som du gillar jag söt/stark - receptet ska jag kanske ta till mig.
SvaraRaderaAh Ärtsoppa med pannkakor är riktig husmanskost det. Idag har det trummats här på morgonen. Ha det bra !
SvaraRaderaÄrtsoppa hade jag i torsdags, och den var naturligtvis hemmagjord. Gott är det helst med pannkakor som efterrätt. Jag gillar svensk husmanskost och jag tror att den faktiskt är både närande och nyttig.
SvaraRadera