torsdag 31 oktober 2013

Sittskor

På senare tid har det dykt upp ett nytt ord i modevärlden: Sittskor.

I min värld använder man skor på fötterna framför allt för att gå med. Eller för att dansa, springa, klättra eller som skydd vid skogsarbete eller i en verkstad. Lite festligare varianter för partybruk. De senare med mer eller mindre höga klackar. Höjden på klacken lär visst öka med graden av festligheter vad jag förstår. Och har långt tillbaka varit ett tecken på lycka och framgång.

Nu har det skapats skor som inte är gjorda varken för att gå eller dansa i. Det fungerar inte. Foten klarar inte den ställningen. Man har dom när man sitter. För att man ska se elegant ut. Hmmm.....

Lånad bild

Jag som är rätt kort i rocken har förr alltid använt skor med klack. Både för att komma upp någon extra centimeter över havet men också för att det känts skönt att gå i så man inte lutar bakåt. Inga häftiga klackar dock. Under de senaste åren har jag fått övergå till bredare och lägre varianter för att kunna gå något så när utan att få ont i fötterna. Och skaffat specialgjutna sulor att ha i walkingskorna. Jag som älskar att ta långa promenader kan nu göra det igen. Så härligt!Jag gillar mina walkingskor.
Trots brist på klackar så försäkrar jag att jag är både lycklig och framgångsrik
- inom områden som är viktiga för mig.  

http://torsdagstema.blogspot.se/2013/10/i-like-117.html

28 kommentarer:

 1. Alltså, skomodet, sittskor. Det heter alltså sittskor. Och i min smak är dom otroligt fula, jag förstår inte att någon vill ha dom för dom förskönar varken själva foten eller benen, det blir bara klumpigt och hur fashionabla och designade dom än är så ser dom otroligt intesånaut.......Jag har som du! Och jag har en uppsjö av dom. Gåkängor, dubletter och sommar och vinter och åretom och höga och låga......det är ju det man använder när man är ute i naturen mycket. Heja rejäla skodon!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Haha, sittskor, kanske ett nytt ord för språkrådet nästa år ;0) Ja, man brukar se unga tjejer på stan som stapplar fram i höga klackar, de ser ganska roliga ut när de knappt kan stå på fötterna. Har skor liknande dina, de vinner alltid :0)

  SvaraRadera
 3. Det låter som när geishornas fötter lindades så de inte kunde gå. Modet är verkligen tokigt. Jag föredrar bekväma skor som jag kan gå i för egen maskin. Trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Haha ja människan är ett skämt, sittskor men jag har sett Lady Gaga gå i dom ;-))))
  Föredrar dina walkings

  SvaraRadera
 5. Ja, det där med skor är en fascination i sig....eller rättare sagt hur skor kan vara en sån fascination! Och hur det kommer sig att skor anses vara det som varje kvinna, tjej går i gång på! Bilden av tjejer och skor är helt galen men så ser man filmer och verklighetsdokumentärer där tjejer verkligen betér sig så...frågan är: har de fått det från filmen är de verkligen helt knarkpåverkade av skor?
  Sittskor...förlåt men patetiskt!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också walkingskor allt som har klack högre än sådana är sittskor för mig!

  SvaraRadera
 7. De där Ecco-skorna är verkligen sköna. Jag väljer nog också bort 'sittskorna' nu för tiden. :) Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Gillar verkligen joggingskor.
  De andra sorten kan jag inte gå i.
  Ha en bra dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 9. Jag kallar dem vip skor de där hägklackade som man inte kan gå några längre sträckor i. Man sitter med dem och vippar med foten:-) Själv gillar jag högklackat men använder dem inte längre stunder utan det blir mjuka gympadojor.

  SvaraRadera
 10. Älskar också att ta långa promenader ! Sittskor låter nästan lite vrickat ;-) Ska man ta med sig skorna i en liten väska då och byta när man satt sig till bords. Sen sitter man där man sitter i sina eleganta skor tills det är dags att resa sig. Säger också hmmm... Tycker det är jättesnyggt men högklackat men klara inte av att balansera med dem på fötterna.
  Gillar dina walkingskor och mina egna också. Viktigt att man har skönt på fötterna när man ska ut och gå. Fast är det fest får man kanske välja något mer färggrant och kanske en miniklack ;-) Ha en skön fortsatt torsdag Beppan !

  SvaraRadera
 11. Sittskor har jag aldrig hört talas om. Nu är jag raka motsatsen till dig och går aldrig i högklackat. Är lite rädd för lårbenshalsbrott om du förstår vad jag menar;-)
  Har dina skor på fötterna om man säger så. Sittskorna skulle jag inte ens sätta på mig för att sitta i;-)

  SvaraRadera
 12. Gillar skor man faktiskt kan gå i ;) "Sittskor"? *funderar på om världen är galen*

  SvaraRadera
 13. Hade också valt skorna på den understa bilden, dom ser riktigt sköna ut :)
  Anna

  SvaraRadera
 14. Jag tycker högklackade skor är jätte snyggt upp till en viss höjd. Själv har jag svårt att gå i klackeskor som jag säger men det finns otroligt mycket snyggt.

  SvaraRadera
 15. Blev något fel på länken på mitt inlägg. Försöker igen.

  SvaraRadera
 16. Hahaha, sådana skor har jag haft! Satt elegant i baren och varje gång jag skulle gå någonstans fick jag fokusera på att ens hålla mig uppe... men snygga var de!

  SvaraRadera
 17. Fine sittesko :)
  Personleg likar eg bestå gå i joggesko...
  Fint du fann ut av orda i innlegget mitt. Eg slit ofte med oversettinga sjøl og brukar google oversetter ofte må eg innrømme...
  Fin kveld frå Anne-Mari

  SvaraRadera
 18. Sittskor? Ja, allt ska man se och läsa innan, min fundering är hur man tar sig dit man ska sitta. Dina däremot - helt perfekta för sådana som du och jag som vill gå ute och med kameran i högsta hugg. Nu har jag faktiskt börjat med klackar igen, till vardags när jag är i stan och jobbar. Men på helgerna och lediga dagar när det roliga börjar då åker klackarna av - lite tvärtom. =)

  Även jag gillar detsamma som det du gillar.

  SvaraRadera
 19. Sittskor ska man kanske sitta på ???
  Har då aldrig hört talas om dylika skor,
  och klackeskor har jag aldrig riktigt vågat ha, är ju höjdrädd...*skratt*
  Gillar nog dina skor bäst.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 20. Jag har också hört begreppet sittskor och visst låter det konstigt.
  Förr använde jag alltid högklackade skor, men man blir ju bekväm och helt plötsligt går man där i vanliga lågklackade. Jag skulle verkligen behöva ha ordentligt högklackat, för jag har förlorat 10 cm på längden och känner mig snart som en riktigt lilleplutt.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 21. Älskat höga klackar förr, men inte nu ... Gillar som du walkingskor, så sköna när jag och min väninna är ute på promenader ... det bästa för fötterna... helt rätt :)

  SvaraRadera
 22. Lite högklackat kan vara snyggt men man måste kunna gå från parkeringsplatsen till festen. Vad, dum jag är - bilen körs så klart fram till porten.
  Trevlig helg.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 23. Galet säger jag bara, galet!

  SvaraRadera
 24. Idiotiskt. Varför skaffa såna skor? Onaturligt och definitivt ej behövligt.
  Själv använder jag för det mesta träningsskor :) bekväma och bra.
  Ha en fin fredag! Kram

  SvaraRadera
 25. Hahaha...så bra skrivet!! Och jag gillar skorna på sista bilden bäst...Visst var det högklackat förr vid lite festligare tillfällen, men inte alls som dagens klackar...och efter att sett ett tvprogram om vanställda fötter p.g.a. av modet...så då får det bli bekväma framför vackra skor!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 26. hahaha.. vilket roligt inlägg. Jag tycker att högklackade skor är så himla snyggt och jag har faktiskt en del sådana i min ägo, skulle dock aldrig ha dem på mig när jag ska ut någonstans nuförtiden :) så man kan väl säga att jag använder dem som sittskor... när jag går utanför dörren har jag nästan jämt någon sorts gympaskor, man blir rätt bekväm av sig när man blir äldre :)

  SvaraRadera
 27. Så bra detta inlägg blev både i text och bild. Sittskor är verkligen inte min grej.
  Tack snälla för svaret, ska testa.
  Hälsn
  Monica

  SvaraRadera
 28. Ska man jämföra klackhöjden med festlighetens grad eller hur roligt man har så måste jag ha hur tråligt som helst. Jag drömmer om att kunna gå i ett par som dem på bilden för snygga är de. Skulle vara bra med ett par som man kunde skruva av klackarna på och byta. Då var de höga när jag satt och lägre när jag förflyttade mig
  Ha en fin start på veckan
  kram

  SvaraRadera