onsdag 25 juni 2014

Mission impossible

Vi var till bigården i eftermiddags och tittade till våra små husdjur. Prima liv där nere i kupan - men de senaste veckornas kalla och blåsiga väder har helt säkert påverkat dem.

Inte lätt att vara ute och samla nektar och pollen när det blåser småspik och regnar. Blomningen som tog fart under de varma dagarna har kommit av sig. Det borde ju vara fullt med nektar- och pollenstinna blommor därute på ängarna. Behövs värme nu så att allt kommer igång igen. Det är mycket som ska hinnas med under den korta sommaren i binas fantastiska värld.

Runt bigården växer det gamla pampiga (ruttna) björkar. Tittade upp och fick se vad jag först trodde var ett fågelbo ca 8 - 10 m uppe i en björk. Vävarfåglar var min första tanke. Men så´na finns väl inte här? Nej då. Det var inget fågelbo utan en stor bisvärm! Inte våra bin kunde vi snabbt konstatera. De befann sig snällt på plats i sin kupa. Men där finns ju fler bisamhällen i bigården. 

Trots idoga försök att såga av grenen med en grensåg, fäst på en lång pinne, så lyckades vi inte få ner svärmen till marknivå för att kunna fånga in dem och ge dem en ny kupa att husera i. Det var inte läge att klättra upp i trädet, med eller utan stege. Men intressant var det att studera detta klot av surrande individer.10 kommentarer:

 1. Vad mycket spännande du får vara med om.. Är det inte små fina ugglor så är det bin i mängder..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 2. Vilken kul och annorlunda bild. Jag hade nog hållit mig på väldigt långt avstånd. Kram

  SvaraRadera
 3. Oj det såg bisvärligt ut (fniss) där fick jag till det med lite dialekt.kram Nette

  SvaraRadera
 4. Det gäller att titta upp och ha ögonen med sig om man säger så.
  Men varför vill du få ner dom? Å varför har dom bosatt sig så högt upp? Jag menar det måste ju finnas en anledning att vara 10 meter upp i luften.
  Oj då, asfaltbonden i mig står som ett levande frågetecken här som vanligt;-)

  SvaraRadera
 5. Verkligen intressant! Har alltid varit fascinerad betr. flyttning
  av bisvärmar. Liksom BP undrar jag: HUR gör man det egentligen?

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
 6. Jag blev så intresserad av dina bin så jag ville veta mera.
  Biodling.se ---- där finns mycket att läsa.
  Nu undrar jag om du kan samla in bina och om det finns plats i din kupa??+
  Jag skall läsa vidare.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 7. Bi, om dom tycker jag INTE!!!
  Jag tycker du är MODIG som har dom i en kupa!!!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 8. Nu knottrar det sig hos mej...bisvärm...en sådan har jag fått i mitt lilla då sexåriga huvud en gång! Min far hade gott om bin och kupor, som stod mellan en massa gamla körsbärsträd. Och fastän jag visste så väl att där kunde man varken leka eller gena till grannen, så...en dag tog jag den vägen, och i ett av träden...Kan känna än när de trasslade in sig i mitt långa hår, sticken...och tiden efteråt på sjukhuset. Men det gick ju bra, och jag har övervunnit det mesta av skräcken också. Men jag ryser när jag ser bilderna...som är riktigt häftiga!!
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Så fascinerande det är med dessa bin. Jag har en blandad känsla när jag ser dem men jag har inte heller kunskapen att hantera dem. Måste vara härligt att kunna producera sin egen honung.
  Ha det5 gott
  Kram

  SvaraRadera
 10. Det var otroligt! Säger jag som knappt har sett ett bi. Eftersom det här uppe är svårt att hålla bin från att frysa ihjäl under vår kalla långa vinter. Snyggt fotat!

  SvaraRadera