lördag 26 juli 2014

Nya erfarenheter

Idag har vi skattat vårt första bisamhälle på honungsfyllda ramar. Trots att samhället är nytt för i år har damerna arbetat flitigt denna varma sommar och fyllt cellerna proppfulla med ljuvligt god honung. Det tackar vi hjärtligt för!  

Bakom varje burk färdig honung ligger inte bara mängder av bi-timmar. Det är en hel del jobb med att skatta, avtäcka, slunga, sila och röra innan honungen är färdig att hällas på burk. Intressant sysselsättning. Och härlig känsla att ha egen honung på lager inför kommande behov. 

Läs: alltomhonung.se

Honungsfylld ram

Avtäckning - vaxet som täcker honungen tas bort

Bivax

Ramarna i slungan

Naturens under....

22 kommentarer:

 1. Det där med honung verkar vara en ren vetenskap, som du/ni uppenbarligen behärskar. En fin hobby om man gillar bin och honung. Å vilka bilden du visar för att demonstrera hela jobbet. Tack för infon till en asfaltbonde som beställer honung till maken via nätet - ooooops. Manuka heter den och kommer från Nya Zeeland.

  SvaraRadera
 2. Spännande sysselsättning... och intressanta bilder! Har varit med och sett proceduren i verkligheten, men många av dagens människor har nog ingen aning...

  SvaraRadera
 3. Intressant att få följa alla steg! Mycket jobb bakom en burk honung! Det är visst ett gott honungsår i år till glädje för alla som gillar honung!
  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 4. Känner igen honungshanteringen, mina svärföräldrar hade bin tidigare. Det finns inget godare än "egentillverkad" honung. Det är guld värt.

  SvaraRadera
 5. Men så intressant och härligt..tänk i ommar stod jag helt nära bikupor och funderade..så roligt det måste vara att ha en kupa eller tre. Lyckliga du.Läckra bilder.

  SvaraRadera
 6. Min man har varit biodlare, men numera köper vi närproducerad honung. Det blir en sked om dagen tillsammans med frukost yoghurten. Ha dé gott! Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Jag har en fd kollega som har bin och är mycket aktiv inom den lokala biföreningen så jag har förstått att det är mycket jobb och ibland ganska tungt jobb, men honungen är en bra belöning för mödan!

  SvaraRadera
 8. Mycket snygg bildserie för att beskriva arbets gång. Honumgen som sedn kommer ut ser underbart gott ut...dessutom nyttig.
  /Kiki

  SvaraRadera
 9. Vilken fin presentation och spännande sysselsättning! Gillar inte honung själv men förstår att det är ett hantverk. Däremot är bivax väldigt bra i Lypsyl och salvor, tex propolis.

  SvaraRadera
 10. Trevligt att ni redan fått honung, kanske man får en slurk vid träff. Man vet ju vart bina varit o ätit. Kram

  SvaraRadera
 11. Så intressant och vilket arbete bakom hela proceduren.

  SvaraRadera
 12. Härligt med egen honung vad flitiga era bin varit;-)
  Ja det var en riktig rotblöta kändes nästan som att
  sitta i Noaks ark, aldrig får man vara glad hoppas
  vi slipper skyfall idag.
  Ha det bra

  SvaraRadera
 13. Så intressant att läsa om tillverkningen och få följa den i bilder. Ha det varmt och gott.

  SvaraRadera
 14. Det verkar vara en komplicerad procedur, tur att du gått kurs i biodling.. inget man ger sig på bara så där :) intressant att se dina bilder!

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig känsla av att ha egen honung. Kul att få se hur det hela går till. Ha det fortsatt bra så här i slutet av en fantastisk Juli. Kram.

  SvaraRadera
 16. Ja, verkligen ett under. Jag minns ju från min barndom hos mormor och morfar, men jag minns så klart inte exakt hur det gick till och utrustningen var inte så sofistikerad på den tiden. Jag minns också platta flaskor...?!?!? Men tänk så gott med egen honung! Tala om lyx!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 17. Kul med sista bilden att se honung i den konsistensen.

  SvaraRadera
 18. Naturens gratis produkt!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 19. Här finns nu massor av getingar, man kan knappt sitta ute och äta sin lunch. Bin och humlor håller till i blomrabatten, särskilt vid en blå blomma - måste fråga hustrun.

  SvaraRadera
 20. Det där ser ut att vara en trevlig hobby. Trevligt med skåpen fyllda av egen honung också förstår jag..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 21. Låter spännande. Jag har vänner som är bitna av hobbyn. Kram Bosse

  SvaraRadera
 22. Ja det måste vara väldigt speciellt att själv ha varit med i processen eller hur man nu ska säga. En hel del att göra men säkert värt det, smakar nog extra gott just därför.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.