torsdag 4 september 2014

Back in town

- efter nästan fyra veckor på turné i Sydeuropa. En resa i vinets och matens tecken. (Vilket tyvärr märks på midjemåttet...)

Bilen startades mitt i natten för färd mot vår Hufvudstad och mellanlandning hos goda vänner. Kulinarisk afton förstås. Nämner bara sallad med vattenmelon och jordgubbar.... Första anhalt utanför moder Sveas gränser blev sedan ett trevligt hotell strax söder om Hamburg. Ljuvlig Tysk frukost. Dom kan i det landet....

Sedan bar det av till Moseldalen. Ett kärt resmål. Har bott på flera trevliga ställen längs den vackra dalgången tidigare. Nu blev det i Seltingen-Rachtig. Hade bokat i förväg vägledda av vackra bilder och trodde vi skulle ha utsikt över floden. Tji fick vi. Hamnade på en bakgata i ett visserligen nybyggt och fräscht annex - men det var en bit ner till vackra Mosel. Nåja - det var bra att få röra på sig efter en dag i bilen. 

Röra på sig får också de som ska skörda de mogna druvorna längs Mosels branta sidor. Inte tal om maskinell skörd här inte.

Efter en god natts sömn bar det av mot nästa resmål. Stannade till i grannbyn Bernkastel - Kues. Stadsdelen Bernkastel är särskilt vacker med sina fantastiska korsvirkeshus och så vinodlingarna som böljar i bakgrunden. Välbesökt av horder med turister förstås. Vi var tidigt ute så vi kunde strosa runt innan den stora invasionen kom. Synd att det inte fanns tid till en tur med någon av flodbåtarna. En favoritsyssla....

Så fick navigatordamen leda oss mot Champagne. Där hade vi bokat rum och även middag hos vår senaste hovleverantör av den ädla drycken - Domaine Castelger i den lilla byn Vauciennes någon kilometer väster om Épernay, staden med många kända vinhus. 
  
Vi blev serverade en superb fyrarätters middag med genomgående champagne som dryck. Rullade formligen uppför trapporna till vårt rum. Magarna stod i fyra hörn. men gott var det!
Förrätten en smördegsinbakad seafoodsymfoni - ljuvligt god. Så kom huvudrätten - Kycklignfilé med champagnesås och bönsalsa med rosmarin. Mellanrätten - ett par härliga ostar med en fräsch machésallad med valnötter. Och så finalen - en plommontarte med en skopa mousse gjord på marc de champagne. Mätta? - det var förnamnet.....Utsikten från vårt rum två lååånga trappor upp. Denna kväll hade en hiss stått högt i kurs.....


7 kommentarer:

 1. Så härligt det ser ut och vilka minnen det väcker. Vi var minsann där i Bern-Kastel och turistade en gång i tiden. Jag har ett foto som är nästan identiskt med ditt.
  Fast till Frankrike kom vi aldrig.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar resa! Det är en hel del år sen vi var i Eparnay, men jag skulle gärna vilja dit igen. Dina bilder från resan får mig att längta ut i Europa. Kram

  SvaraRadera
 3. inte alls så dumt med gamla Europa margareta vi bilar den 12/9 längtar redan

  SvaraRadera
 4. Suck...Jag kan riktigt känna hur mätta ni blev. Vilka delikatesser! Och inte en potatis i sikte. En resa med någon av flodbåtarna står högt i kurs hos mig också. Problemet är att ta sig ner till dom. Kul att ha dig tillbaka här i bloggen igen!

  SvaraRadera
 5. Åh vilken underbar berättelse, vet inte om man vågar vara i sällskap med er på sådana resor. Det kommer verkligen att visa på vågen, hihi. Underbart verkar ni ha haft o nu skönt att vara hemma hos Agnes o Beppan. Kram o trevlig helg.
  Laila

  SvaraRadera
 6. Bara jag tittar på dessa rätter så vattnas det i munnen på mig. Tyskar och fransmän kan laga mat, ingen tvekan om det. Men jag kan tänka mig att du går på diet de närmaste veckorna.
  Ni verkar ha gjort en toppen resa!

  SvaraRadera
 7. Hej där, härliga upplevelser under lång tid, fina minnen att plocka fram när ishavsvindarna viner runt knutarna i vinter. Underbara miljöer du fångat.
  Kul att läsa att din man börjar intresserar sig för kamerorna, samma händer här. Gillade bilden han tog och hur du tolkat den, mycket kreativt.
  Vi har varit till Storforsen på weekendhelg fre till sön och det var minusgrader natten mot lördag.
  Hälsningar
  M

  SvaraRadera