söndag 30 november 2014

Skyltsöndag

När jag var barn var skyltsöndagen något otroligt spännande. Butikerna täckte för skyltfönstren flera dagar i förväg. Först på skyltsöndagens morgon lyfte man på förlåten och där fanns allt det fantastiska som hör julen till. Lika spännande tycker jag väl inte det är med skyltningen numera. Dessutom kommer ju alla julsaker fram i butikerna flera veckor innan första skyltsöndagen. 

Vad jag tycker är skoj är att gå på genuina julmarknader där man säljer egenproducerad mat, hantverk m m. I lördags var vi på en sådan i Råbäcken utanför Boden, där Hedströms Handelsträdgård var värd för en härlig, gammaldags marknad. Som pricken över i fanns Olle där och skjutsade hugade barn (och vuxna) på rundtur i sin fina rissla efter hästen. 


Inomhus där blommorna trängs till våren var det livlig kommers


Lokala konstnärer ställde ut sina alster i galleria Enter under söndagen

Gågatan var välbesökt av både tomtar och annat folk


Stans häftigaste julgran finns helt klart på biblioteket!!

20 kommentarer:

 1. Vilka trevliga julbilder! Häst och släde var toppen. Det har jag bara åkt en gång i Dalarna. Julgranen på biblioteket var fyndig. Marknader med hantverk är jättetrevliga. Ha en bra advent! Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Fina, juliga bilder!! Julmarknader är väldigt mysigt och ger verkligen julstämning. Längtar till de vi brukar besöka.

  SvaraRadera
 3. ahärliga adventsbilder.
  Gillar bibliotekets härliga julgran, helt galet skön.

  Ha en trevlig advent !!

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 4. Alltså - jag trodde ju att min Wettex-gran slog det mesta. Men jag har hur lätt som helst för att ändra mig. Din bokjulgran är nog den häftigaste jag sett. Den vill jag ha här hos mig. Å med tanke på alla böcker i två- och treled i bokhyllan här hemma hos oss borde jag faktiskt åstadkomma en sådan. LOVE IT:-)

  SvaraRadera
 5. Helt klart årets häftigaste gran och färggrann därtill. Men kanske lite tung och klumpig.Heter hästen Olle, mysigt med hästskjuts. Det passar i juletid och med snö.

  SvaraRadera
 6. Bokgran! Så cool! En sådan skulle man ha!!
  Önskar dig en fortsatt fin adventstid!

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder från julskyltningen! Men vilken cool gran, har aldrig sett något liknande! Tummen upp!

  SvaraRadera
 8. Skyltsöndag och ögon som tefat det
  kommer man ju ihåg från barnaåren.
  En bokgran skulle jag vilja ha härligt
  med en som inte barrar;-)
  Ha en skön vecka

  SvaraRadera
 9. Min favorit här får bli det som bibliotekarierna åstadkommit - en sån lärd julgran lär vi aldrig få se på annat ställa.

  SvaraRadera
 10. Ja det där var nog den häftigaste julgranen jag nånsin sett! Och så passande i ett bibliotek!
  Håller med dig om det där med julskyltandet. Här har butikerna mer och mer återgått till det gamla, att täcka för och visa upp sitt fönster till julmarknaden. Det blir så mycket roligare på det viset. Dessutom kan man rösta vilket som är det finaste skyltfönstret.
  Sv: Ja idag blir det (lite) lugnare. En fördel med att jobba hemma och ha egen firma är ju att kunna styra över sin egen tid. Jobbmässigt har jag bara tänkt göra bokföringen idag och ringa ett par samtal.

  SvaraRadera
 11. Älskar den häftiga julgranen! Vilken underbar bild med snö och julmarknader bidrar till julstämmningen tycker jag. Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 12. Visst var det mycket mer spännande när det var brunt papper framför butiksfönstren innan julskyltningen. Nu är det ingen överraskning mer. Julgranen är helt fantastisk! Kram

  SvaraRadera
 13. Laila Lindroos1 december 2014 11:38

  Härliga bilder i vanlig ordning o julgranen var riktigt kul ide. Hm kanske ska göra en av böcker i år. Kram Laila

  SvaraRadera
 14. Minns också skyltsöndagen när jag var liten. Butikerna var stängda och man fick stå utanför och längta efter allt de byggt upp i skyltfönstren. Domus till exempel hade ofta en stad med elektriskt tåg och lysande lampor uppbyggt....det var fantastiskt! Något annat fantastiskt är den makalösa bokgranen...vilken idé!

  SvaraRadera
 15. Som gammal bibliotekarie blir jag eld och lågor av den bokgranen. Wow. Kram Bosse

  SvaraRadera
 16. Om inte barnbarnet Lottie hade haft födelsedagskalas hade kanske jag också hunnit med någon av alla de julmarknader som det annonserades om. Nu blev det inte så, men bra då att du låter mig få en liten känsla av hur det var, väldigt levande och fina bilder.

  SvaraRadera
 17. En sådan julmarknad ska vi på till helgen, om jag orkar. Det är mysigt, men brukar vara mycket folk. Vilken kul julgran, kanske ska bygga en sån jag med av mina böcker!

  SvaraRadera
 18. Vilken häftig gran av böcker!
  Tyvärr hade den traditionella granen på vårt centrum blivit nersågad häromnatten.Tråkigt!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 19. Sitta i en rissla och så oxå snö - hej mitt vinterland! margareta

  SvaraRadera
 20. Det var bättre förr - så tänker jag ibland. När det gäller skyltsöndag stämmer det.
  Det var spännande vad som fanns bakom det bruna pappret.
  "En åktur med släde, lite mörkt ska det vara och facklor som sänder ett trolskt sken" - kanske får jag
  uppleva, detta men åren skenar iväg.
  Härliga bilder och bok- granen är toppen.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera