söndag 15 mars 2015

Vårvinter

Den femte årstiden, som bara finns i norra Sverige, har infunnit sig - och det med besked. Det är den tid på året då snön är kritvit, himlen är blå och solen skiner som en blåslampa på himlen. Fortfarande kan det vara kallgrader på nätterna men på dagarna stiger tempen flera grader över nollan.

Helgen har varit fantastisk. Vi har tagit långa promenader i solskenet. Gått på skaren, som bär på de flesta håll - särskilt i skoterspåren förstås men även utanför. Fika ute på altanen är extra njutbart. Än dröjer det innan snödrivorna smält bort, men dessa dagar finns hopp om en ny sommar. Sälgen har redan fått söta, ulliga kissar i soliga lägen.

Tittade till våra bin igår för att se om det händer något runt kuporna. Och si det gör det minsann! De har redan rensningsflugit. Snön är gul/brunprickig i hela bigården. Utanpå och runt kuporna fanns en hel del bin. Kan tro att dom njuter av vårsolens värme efter en lång vinter inne i kuporna. Hårt arbetande för att hålla värmen. Hoppas bara att den mat de fick i höstas räcker tills de kan samla nya pollen och få färsk nektar. Det dröjer nog en månad eller mer innan dess....17 kommentarer:

 1. Ja det är en härlig tid vi har framför oss nu :) spännande att se hur det går med era bin!

  SvaraRadera
 2. Ojdå där var det full biaktivitet ,kram Nette

  SvaraRadera
 3. Härligt väder! Hoppas bina har sparat på maten så de klarar sig :)

  SvaraRadera
 4. Håller med föregående ang årstiderna o att den är bäst i norr, ingen ska tro eller säga annat. Näsan mot solen o värmen, snödriva o eld för grillning. Vad mer kan man mer begära. Helt rätt den bästa tiden är nu, nu, nu. Kram från oss som bor såååååå ocentralt.

  SvaraRadera
 5. Var tvungen att googla rensningsflugit.......och nu har jag lärt mej något nytt igen. Tack för ett intressant inlägg med fina bilder! :)

  SvaraRadera
 6. Det har verkligen varit en härligt solig helg med bländand ljus med solen som reflekterats i snön. Härligt!! Min svärmor hade bin med det var några år sedan men det är väldigt kul och intressant.

  SvaraRadera
 7. Vi har minusgrader på nätterna, vi också, även om det inte syns på mina bilder. Det gäller att få ungdomarna att kolla termometern innan de går ut, så de har tillräckligt på sig!

  Bina brukar kräva 8 plusgrader om jag förstått det rätt, knepigt att då komma ut och finna snö överallt! Gissar att pappa har brått ner till sina bin nu, han bor här i Stockholm men har bina på Gotland!

  SvaraRadera
 8. Det känns som om även vi i nollåttaområdet har fått den femte årstiden. Okej, snön är borta sedan en vecka tillbaka, men vädret kan inte bestämma sig om det ska vara varmt eller kallt. Minusgrader på morgonen 7 plusgrader mitt på dagen, 24 plusgrader på balkongen;-)

  Ja, ja, jag förstår inte riktigt samma sak som hos dig. Dessutom har jag bara sett en fluga idag, inga bin. Ska bli spännande att se hur det går för dina telningar ;-)

  SvaraRadera
 9. Hello again! :) Long time no see :))
  And I'm learning something new right away,
  I didn't know they had so much work to do
  themselves. I always thought the beekeeper
  would do all of that :)
  What kind of honey do your bees produce?

  Beautiful pictures in beautiful weather! :)

  Have a fine day
  【ツ】Knipsa

  SvaraRadera
 10. Bra vårbilder även om det är en massa snö i dom.
  Härligt att bina vaknat till och verkar nöjda med tillvaron i vårsolen.
  Här är det barmark men kalla nätter -8 som mest.
  Ha en bra vecka;-)

  SvaraRadera
 11. Så olika vårtecken det finns! Kul att läsa om bina.

  SvaraRadera
 12. Så häftigt med era bin som känner att nu börjar det bli dags, det är som med allt levande, det är väl förunderligt att det kan fungera så väl. Den femte årstiden tycker jag verkar vara en utomordentligt trevlig årstid. Här nere verkar det som om vi bara har två årstider numera, en lång och grå och så förhoppningsvis sommar! Oj, så glad och käck jag lät, då....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 13. Vårvintern är en så underbar årstid i norr. Gissa varför jag alltid tillbringar påsken i norr ;-)
  ha det bäst! kram

  SvaraRadera
 14. Vacker årstid! Och så spännande med bina! Har nog aldrig tänkt på vad bina gör på vintern...

  SvaraRadera
 15. Vårvinter, den finaste tiden på året. Och här finns den inte, all snö försvann för flera veckor sedan, så trist!

  SvaraRadera
 16. Skaren är så underbar helt klart! Man kommer så långt typ in i skogen :) Härligt med bina :)

  SvaraRadera
 17. Ska bli spännande med dina bin här framöver,
  tänk att då får du egen honung.
  Måste stanna till hos dig och handla en burk om jag åker förbi i sommar med bobilen.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.