söndag 13 september 2015

Ätbart

- och lite annat har det blivit denna helg. 

Våra bin har fått vinterfoder nu så de ska klara sig. Minst motsvarande 20 kg socker per kupa.Hoppas det räcker. Det ena samhället blev försvagat efter svärmning i somras. Håller tummarna att det finns tillräckligt med bin kvar för att de ska klara vintern. Hade tänkt ta reda på delar av äppelskörden idag. Göra mos, äppelkaka, ingefärsmarmelad - men hamnade i bullbak och lasagnetillagning som tog en hel del tid. Känner mig lite som en ekorre som samlar mat inför vintern.

Det tog sin tid innan morgondimman lättade idag. passade bra med innejobb då. Sedan värmde solen så skönt i flera timmar. Tog mig an en del av söderrabatten på kvällskvisten. Rensade bort envist ogräs och planterade Kungsängslilja och perenna solhattar. Ska bli intressant att se vad som kommer upp till våren. Kungsängsliljan såg jag första gången i Tromsö botaniska trädgård. Så vacker! Och skoj med tidigblommande växter. Den lär vara så härdig att den klarar även tuffa Norrbottensvintrar. Håller tummarna!  
Solhatten är älskad av bin och fjärilar. Sådana växter vill jag ha många av.
12 kommentarer:

 1. Alltå din terminiologi om bin förstår jag uppenbarligen inte. Men jag ser din skyddsutrustning om man säger så. Fick ni någon honung eller????!!!!!
  Din aäpplen ser läckra ut - inga maskar där inte. Å äppelpaj gillar till och med jag, men har aldrig gjort en. Du kan alltid skicka ner en till Stockholm om andan skulle falla på att göra en paj alltså;-)

  Bullarna får du äta upp själv, men köttfärssåsen (???) tar jag också gärna emot med ett stort leende:-)

  Åsså ska det helt klart vara intressant att se din uppföljning av Frittilarians utveckling på bloggen.

  Vilken helg! Bra jobbat där:-)

  SvaraRadera
 2. Ditt inlägg innehåller allt vad som hösten handlar om :) att se o hem och hus, fylla förråden och planera för överlvenad till våren - med blommor och allt! :)
  Önskar dig en fin ny vecka!

  SvaraRadera
 3. Fint innlegg om haustens gjeremål.
  Spennande med bier, eg har ein kjenning som driv med det og det er
  interessant å høyre han snakke om det flotte biesamfunnet.

  Ha ein fin septemberdag.

  SvaraRadera
 4. Det är skoj att läsa om er biodling, det var ett tag sedan mina svärföräldrar hade bikupor så jag känner igen mig. Hoppas kupan överlevern vintern. Vad mycket gott du producerade under helgen, det ser härligt ut och de där Kungsängsliljorna ser bedårande ut!

  SvaraRadera
 5. Kungsängsliljor är verkligen fina. Jag undrar vad vår Herre tänkte på när han skapade de där rutiga blomstren. Här på Gotland växer de vilt i stora bestånd.
  Kolla det här inlägget:
  http://stenstugu.com/wp/kungsangsliljor/
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Kungsängsliljan är min landskapsblomma. Jag har några ynkliga exemplar i min trädgård, men tror att de kanske trycks undan av en marktäckare som är ganska aggressiv. Kanske ska prova att sätta dem någon annanstans?
  Biodling är ett tungt och viktigt jobb. Pappa har sina på södra Gotland, så han har inte invintrat sina ännu, det är fortfarande så varmt. Det finns stunder då jag funderar på att ta över, han är ju ändå 82 år, men det går tydligen inte att flytta samhällen hur som helst. Här i Stockholm var det många samhällen som dog för några vintrar sedan, tänk va, vi som ändå har hyfsat milda vintrar!
  Tycker att din helg såg mysig ut.

  SvaraRadera
 7. Lyllos dig som har äpplen. Här blev skörden dålig. Några av höstäpplena kan jag nog använda. Däremot blev det plommon i massor men det går ju inte att äta för många på en gång av dem för då vet vi vad som händer:D Vilken Flitiga Lisa du har varit. Goda saker ingefärsmarmelad. Vad glad jag blev att du är biodlare. Det behövs fler för bin är det viktigaste vi har så jag håller tummarna för dig och dina bin. Honung tänk det åt jag varje dag som barn och ung. Första gången jag blev förkyld var när jag var 16 och då hade jag slutat äta honung på mackan. Nu har jag åter börjat äta honung varje dag, och än har jag klarat mig trots att jag varit i lag med förkylda. Honung det är dundermedicin det.

  SvaraRadera
 8. Njuter av att se dina bilder och läsa om din helg. Blev så inspirerad av att plantera Kungsängsliljan så nu står den uppkriven på min "att-köpa-lista" på mobilen :) Och bakade gjorde jag igår. En smarrig äppelsockerkaka som snart är uppäten... och jag som ska tänka på figuren... men det gör jag en annan dag ;) Ha det gott!!

  SvaraRadera
 9. Vilken mysig helg! Och jag blir så nyfiken på hur det är att ha egna bin. De är ju nära på utrotningshotade har jag hört, och jag skulle också kunna tänka mig att ha bikupor, men det låter som det är mycket jobb? Och min kunskap om det är obefintlig, jag måste googla på biskötsel tror jag.

  SvaraRadera
 10. Flitig som ett bi har du varit denna helg!
  En sån lilja är bara SÅ fin! Kanske man ska skaffa en påse lökar?
  Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Det är en trevlig sysselsättning att samla på sej godsaker till vintern!

  SvaraRadera