fredag 11 oktober 2019

Roadtrip

Under ett par fina veckor i september bilade vi med goda vänner genom Moseldalen, Champagne och Alsace. Vi flög till Frankfurt där vi hyrde bilen.

Första anhalt var Bad Dürkheim där vi bokat första hotellnatten på ett centralt hotell. F ö lika dyrt att bo där som i Jokkmokk under vintermarknaden. Det som hägrade var årets korvmarknad. Lockade förstås min korvälskande man men också oss andra - där fanns inte bara korv. Utbudet av mat var stort och varierande och likaså dryckerna. Den köpsugne fick också sitt lystmäte stillat i mängder av marknadsstånd. Och så nöjespark för den som ville uppleva lite spänning. Stora mängder med besökare i alla åldrar men lugnt och städat.


Från korvälskarens Mecka till floden Rhen. Utforskade området under en dag då vi bland annat besökte Lorelei-klippan och spanade på borgar. Bodde en natt i Kamp Bornhofen, en liten by vid floden där vi kunde beskåda alla pråmar som gick i en strid ström i båda riktningar.
Så var det dags för nästa floddal - Mosel. Betydligt lugnare och mer avslappnad än den mer livliga Rhendalen. Vi bodde tre nätter i en fin lägenhet i Zell, i stadsdelen Kaimt. Hade en fantastiskt utsikt över Mosel och Zell med vinbergen i bakgrunden. Zeller Swartze Katz kanske är bekant. Ett vin som spelade en viss roll en gång i tiden för mig och min man.
Härifrån gjorde vi dagsutflykter både med bil och båt. Besökte vackra Cochem, klättrade upp till slottet i Beilstein och tog båten till Bernkastel bl a.Från Tyska Mosel körde vi till Frankrike och Champagne. En resa på ca 4 timmar. Avstånden är inte särskilt stora för oss som är van vid andra förhållanden. Här installerade vi oss för tre nätter i en härlig lägenhet i centrala Epernay - Chmpagnens högborg.
En dag ägnade vi åt Reims med sin fantastiska katedral och besökte Pommery´s djupa källarvalv. Till och från Reims åkte vi längs route de Champagne, som slingrar sig genom små byar och stora vinfält. här pågick druvskörden för fullt.
Strosande längs Avenue de Champagne i Epernay gjorde vi förstås också och en del provsmakningar av de ädla dryckerna.


Näst sista anhalten på vår resa var Alsace. I Münster beskådade vi storkarna som håller till på taken. Ståtliga fåglar. Bodde en natt där och två i Kaysersberg, en liten trevlig stad längs route de vin. Besökte bl a Colmar, Riquewihr och andra orter med vackra korsvirkeshus - och intressanta vingårdar. Och så åt vi förstås Choucroute - surkål med fläsk och annat gott.


Tillbaka till Tyskland. Sista stopp innan hemresan var en natt i Heidelberg, den fina universitetsstaden och vår drottning Silvias födelsestad vid floden Neckar. Det gamla slottet, delvis restaurerat, som ligger på berget ovanför staden inrymmer bl a världens största vinfat, som rymmer 220 000 l vätska. Vinfatet på bild är det mindre av de två som finns på slottet.
På väg tillbaka till flygplatsen i Frankfurt hann vi med ett besök i gamla staden Worms, känd för sin stora Romanska domkyrka - och så Liebfraumilch då....1 kommentar:

  1. Så fina bilder från er resa. Jag tror nästan att vi har fotat som hus i Bernkastel. Jag var på en bussresa som hette Tyska småstäder och då passerade vi där.
    Ha en skön helg!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.