måndag 28 oktober 2019

Kalla

Denna vecka utmanas vi av Sanna med bloggen Gemsweeklyphotochallenge att lägga ut foton som illustrerar ordet kalla. Ett ord med flera betydelser. Kul utmaning!


Kalla dagar. I Norrbotten där jag bor har både dagar och nätter varit kalla de senaste veckorna. Neråt minus 12 stundtals. Men också dagar med ösregn. Lite vitt på marken i form av snö har vi just nu, precis så det ljusar upp i mörkret. Bilarna har fått vinterdäck och trädgården invintrad. Vintern inträdde i Tarfala i Kirunafjällen redan 15 september. Här i Boden är det väl på vippen - gränsland mellan höst och vinter. Kriteriet för vinter är ju att dygnsmedeltemperaturen ska ha legat under nollan de senaste fem dygnen i sträck. Bilden är från en marsmorgon.

Kalla kårar kan man få vid åsynen av figurerna som firar Halloween. Denna hedniska tradition med ursprung i Irland och Skottland som firas av många - men inte av mig.


Kalla färger är jag inte så förtjust i. Föredrar de varma tonerna både i egna kläder och i inredning. Kan det bero på att jag är rätt frusen av mig? Ingen vintermänniska….Kalla på någon. Vår fågelrestaurang får bara fler och fler gäster. Talgoxar och blåmesar i mängder förstås, men också andra bevingade skönheter. En dag kom en smalnäbbad nötkråka och försåg sig av utbudet. Nästa dag kom två. Är säker på att den första kallade på kompisen och berättade om godsakerna. Några dagar har en ensam koltrast kalasat på Aroniabär. I förrgår var där fem koltrastar som försåg sig av bären.

Charlotte Kalla är väl bekant för de flesta vid det här laget. Snart lär vi få se och höra en hel del om och av henne. Charlotte kan man ju med rätta kalla för skiddrottning :-)

16 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder! :-)
  Halloween tycker jag är ett dumt påfund. Själv firar jag Hall-å-vin. Det går alldeles utmärkt att dricka vin i hallen ;-)

  SvaraRadera
 2. Där fick du verkligen till det med vackra bilder och många olika tolkningar av kalla.
  Ha en glad måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Trevlig tolkning av det kalla och väldigt bra bilder! Vi har haft vår första frostnatt för säsongen, det är en abrupt förändring från förra veckan då vi hade omkring 13 plusgrader. Kalla färger är inte min grej, vill ha det varmt och mysigt. Men nu kommer vintern med stormsteg och bjuder på kalla fingrar och tår.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara bilder! Den första är ju så fin, nästan att jag börjar gilla vintern, men bara nästan;-)
  Det är ganska roligt att du inte heller är en vintermänniska. Åt andra sidan bor jag ju drygt 900 kilometer "söderut" och fryser resan när det är fem plusgrader.
  Vilka ovanliga fåglar! Så fint du har fångat dom. Kul att fågelrestaurangen är så uppskattad.

  SvaraRadera
 5. Oj oj vintermänniskan i mig fröjdar sig över bild ett, faktum kan jag litegrann längta uppåt norr igen. Extra tack för den bilden!
  De andra bilderna är också fina, du fångar ögonblick med ögat och flätar in texten som faktisk får en varm ton i sig!

  SvaraRadera
 6. Vilka jättefina bilder till temat! Fåglarna är så fina där de sitter mot de vackra höstfärgerna!

  SvaraRadera
 7. Heisann, måtte sjekke hva koltrast er på norsk, det er svarttrost, men de har gule nebb. Alt bortsett fra nebbet likner... er det en unge? Sjekka mer og fant
  https://tradgardssurr.wordpress.com/2013/11/17/kolsvart-koltrast/
  Forfatteren var like undrende som meg!!!! Det er en ung hannfugl.... min antakelse slo altså til ;:OD) Moro!!!!

  SvaraRadera
 8. Mycket vackra bilder på temat. Jag är inte heller någon vintermänniska, men jag kan ändå uppskatta ett snölandskap. Så otroligt många "kalla" färger du fångat på löven. Ha det bra.

  SvaraRadera
 9. Smalnäbbad nötkråka, vad vacker den är! har aldrig sett någon sådan tidigare. Idag kom det en nötskrika till mitt fågelbord annars är det mest småfåglar som kalsar här och Hacke och någon Skata =)

  SvaraRadera
 10. Vilken vackra bilder till veckans tema och en så fin och varierad tolkning.Kalla färger kan jag tycka om men föredrar nog som du de lite varmare. Kyla i sig är jag numer inget fan av efetrsom mitt ansikte är så skadat av solen (plus behandlingar) att det lätt gör ont om det är -5. Och blåser det räcker det med någon minusgrad.
  Fåglarna har du också lyckats så bra med och säkert skvallrar de till kompisarna att det finns mat hos dig.
  Vad gäller påfundet här i Sverige med "Halloween" så ogillar jag det verkligen.Undrar plötsligt var tankarna om att inte konsumera så mycket tog vägen. Detta är ju en av butikernas "klappa i händena" helger.

  SvaraRadera
 11. Jättefin tolkning av temat och underbar bild på nötkråkorna! Ja de andra bilderna är också toppen. Tack, så fint att se

  SvaraRadera
 12. Vilka ljuvliga fåglar du fotat! Jag har i år bestämt att grannarna får mata småfåglarna. I fjol satte jag upp min sågelmatare o inga fåglar kom. Det finns inget optimalt ställe på min lilla "tomt", o så tycker jag att det blir dyrt nog att mata 2 katter och en hund. Speciellt när man fyller pension o konstaterar att hoppsan, det ekar tomt i plånboken...
  Jag är vintermänniska o älskade din vackra marshimmel!

  SvaraRadera
 13. Svar: Det har funnits en länk på Google till den prysta lammbogen men det är visst borttaget
  Här är ett recept som likar det jag använder men jag gnider in lammet med kryddor (valfria) innan jag lägger in det ugnen, lycka till
  https://www.gd.se/artikel/rimmat-ugnsbakat-lammlar

  SvaraRadera
 14. Den första bilden är ju verkligen iskall! Skåne har inte levt upp till definitionen på vinter på ett par år. Det blir bara deppigt gråväder i stället. Säkert kallar fåglar på varandra!

  SvaraRadera
 15. Fantastiska bilder, gillar lövcollaget mest. Vilka kalla färger.

  SvaraRadera
 16. Det ser riktigt kallt ut i översta bilden. Gillar bilden på löven och så fågelbilderna förstås.
  Det var nytt för mig att koltrastar äter Aroniabär.
  Jag tror också att nötkråkan skvallrat till kompisen om restaurangen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.