söndag 24 april 2011

På span

Revelj idag redan klockan 06:00. Efter en snabb frukost drog vi iväg mot Alvik med kameror i högsta hugg för att se om de stora flyttfåglarna anlänt. Och kanske få se en nyvaken björn...!?

Resultatet av morgonens span: Tre tjäderhönor, tre rådjur (inte så vanligt här i norr), ett antal sångsvanar, en trana, grågås och sädgås, gräsand, storspov, tofsvipa, mås, kråka, korp, katt och ekorre. Ingen björn.

Det är vid dessa tillfällen jag saknar ett riktigt bra teleobjektiv....

Efter en andra frukost var det dags för dagens värv - vedarbete. Kapa och klyva 6 kubik långved som är ca en fjärdedel av årsbehovet. Resten kvar i skogen, så arbetslösa är vi inte under kommande helger heller.


Klicka på bilderna för större format

Med hjälp av dubbel kvinnokraft och enkel manskraft blev hela dagsverket gjort på sex timmar. Det är en ansenlig hög med ved som ligger på tork nu någon vecka och ska staplas under tak när gräsmattan tål att köra fyrhjuling på.

Det känns i kroppen att denna typ av arbete inte varit aktuellt på ett bra tag.


Och det känns riktigt bra att ha varit med från början - röjt/gallrat, kvistat, kapat, lastat på, kört fram, lastat av, lastat på, kapat, kluvit och staplat denna ved som värmer vårt hus under bistra vintrar och ger oss varmt vatten för dusch, tvätt och disk.


Och alldeles gratis fysträning får vi på kuppen!

3 kommentarer:

 1. Här är det också vedtider!! Nu eldar vi bara för värmens skull i sovrummet, så det går ju inte åt lika mycket, men med facit i hand skulle vi behövt det till varmvatten och resten också...med dagens elpriser!!
  Ha´en fortsatt skön helg!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb ni har gjort, det lönar sig i längden.

  I stugan har vi två svanar som har kommit på samma plats under flera år och under två har de varit tre. Nu i år är de två igen. Hade också önska mig en ordentlig zoom. Var ganska många svanar på Laxholmen igår, men för långt borta -de är alltid på fel sida om älven.

  Däremot fotade jag genom bilen en järpe som likt en sömngångare gick över vägen, till jag började gå ur för att fota. De är i stugan när vi är borta, sambon såg den när vi kom så någonstans i närheten håller de till.

  Ska väl lägga ut bilden, även om den är tagen genom en skitig bilruta.

  Har upptäckt att det verkar finnas "gott om" rådjur mellan Boden och Harads, men inga foton.

  Ha ett bra slut på påskhelegen.

  SvaraRadera
 3. du blev ju riktligt belönad för den tidiga morgonväckningen i alla fall, trots att björnen uteblev.

  Vedarbetet försiggår här också men den får gubben klara själv med sin nya vedmaskin. Jag tror han har kul därute. Jag hjälper bara till att flytta maskinerna när det är en ny säck på gång. Tyckte mig räkna till elva säckar senast jag räknade.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.