söndag 15 januari 2012

Fisk- och skaldjurssoppgryta

När det är mycket väder - så som det varit de senaste dagarna - först snöstorm, sedan regn och rusk - då är det gott att få vara inne i stugvärmen och fundera på annat. T ex god mat.

En favorit hos oss är min variant av 
Struttans fisk- och skaldjurssoppa - kanske lika mycket gryta som soppa.... Räcker till 4-5 personer.

400 g torsk  (egenhändigt fiskad :-)
300 g sej     (        -   "   -              :-)
1 purjolök
1 gul lök
1 msk smör eller olja
2 msk tomatpuré
1 - 2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1½ tsk salt
2½ dl vitt vin (av den sort du serverar till soppgrytan)
1 ½ fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1½ dl crème fraiche
3 - 4 dl vatten
1 påse saffran
1½ hg skalade räkor
1½ hg kräftstjärtar
1 brk musslor
Persilja

Hacka gul lök, vitlök och purjo och fräs i smör eller olja någon minut. Tillsätt tomatpuré, vatten, salt, basilika, timjan, vin buljongtärningar och saffran. Låt sjuda ca 10 minuter.  Tillsätt grädde och crème fraiche.  Puttra några minuter – eller tills crème fraichen smält. 

Skär fisken i bitar – ca 2 cm³ - lägg dem i grytan och låt småkoka ca 5 min eller tills de är färdigkokta. Rör försiktigt så att fiskbitarna inte blir till mos! Tillsätt räkor, kräftstjärtar och musslor strax före serveringen – de ska bara bli varma. Strö över några nypor färsk persilja.

Servera med aioli – jag gör ibland en fuskvariant av
2 dl Crème fraiche, 2 pressade vitlöksklyftor + en gnutta salt.
Får stå och gotta till sig en timme eller två i kylen.
 
Ett gott bröd hör också till – jag serverar gärna
Ungerska potatisbröd alt
Vitlöksbaguetter - skär baguetter i portionsbitar, bred med vitlökssmör och in i ugnen 225° ca 5 minuter.

Och så var det drycken därtill. Hos oss blir det hemkört förstås. Ett vitt från Sydfrankrike, från byn där vi bodde senast - Abeilhan

En klar favorit är "Septemberflickornas" Clos Marine - ett vin gjort på 50% Sauvignon blanc, 30% Viognier och 20% Chardonnay. En inte alltför vanlig blandning, men ack så god till just lite mustigare fiskrätter som denna. 

Testade senast också ett vin från vingården där vi bodde - Domaine Saint George D´Ibry. En finstämd Chardonnay som också visade sig gifta sig perfekt med smakerna i denna maträtt.

Har man inte tillgång till hemkörda godsaker finns vårt förträffliga Systembolag.  Där hittar man t ex
Fleur du Cap Unfiltered - Lika delar chardonnay, sauvignon blanc, semillon och viognier - från Sydafrika t ex eller
Lurton Chardonnay Reserva från Argentina

Ett alkoholfritt alternativ:
Loxton, semillon-chardonnay från Australien

10 kommentarer:

  1. Ska absolut pröva...
    tack tack...
    ser underbart gott ut...

    SvaraRadera
  2. Oj vilket härligt recept! Det lånar jag gärna!

    SvaraRadera
  3. Se där, både mat- och vintips. Värsta matbloggen. Fisksoppa är en klar favorit i detta hem och ofta utgår vi från ett grundrecept och improviserar fritt. Hemfiskat kan vi dessvärre inte briljera med utan det får bli från fiskbilen eller fiskdisken. Spännande med de vita vinernas olika druvor. Vi brukar oftast söka oss till mulliga chardonnayviner till sopporna men nu får jag tänka om.

    SvaraRadera
  4. Jag blir inspirerad och har skrivit av ditt recept, gott gott.

    Chardonnay är aldrig fel.

    Mys och Pys är helt rätt!

    margareta

    SvaraRadera
  5. Härligt med ett fiskrecept. Synd att det ska vara så svårt att få tag i färsk fisk. Perioden när jag levde i England hade vi det förspänt. PÅ tisdagar kom fiskbilen till torget klockan 16.00 sen var det bara att gå hem och fyra på grytan
    Tror det blir ett bra alternativ för fredagsmiddagen det här
    Ha ett bra avslut på kvällen

    SvaraRadera
  6. Ett i sanning inspirerande recept! Eftersom du har en härligt njutbar blogg och dessutom inspirerade mig till vinprovning hos Munskänkarna har du fått en award av mig.

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentaren på bloggen!
    Åh, vad jag längtar efter färska jordgubbar när jag läser din kommentar, även om det är lång tid kvar innan man kan äta svenska jordgubbar. Här i Singapore kan man köpa från Korea, och har en liten uns av smak som de svenska, men just nu är det nog för kallt även i Korea så vi får nog väntar lite till. De som säljs här är oftast från USA eller Australien men de är inte lika söta och doftar knappast ens jordgubbe. Har läst att det krävs kalla nätter för att få fram sötman i jordgubbarna, därför är inte spanska och belgiska heller så söta och goda som svenska.
    Ditt recept ska jag göra, älskar just den kombinationen med allt som den innehåller. Vi väljer nog ett rosévin istället för det för mig till Provence och Côte d'Azur i mina tankar.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  8. Det där låter ju hur gott som helst!
    Och jag blir nyfiken på det du skrev om fotoböckerna. Du hade testat flera olika skrev du. Skulle vara kul att höra vad de tyckte om de olika firmorna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - det har blivit några böcker vid det här laget. Har bara ett par där jag är nu. Bl a en som jag lät göra hos Photobox som jag är väldigt nöjd med. Bra papper och rätt enkelt att få till sidorna och granska innan tryck.
      Vistaprint har jag testat också. Krångligt var det där att få till bilder och text som jag ville.
      Postfoto var den senaste firman jag använt mig av. Hakade på en tävling som innebar att jag fick boken gratis :-) Enkelt program man laddar ner för att skapa boken. Nöjd med resultatet också.

      Det som skiljer firmorna åt är väl egentligen mest sättet att ladda upp bilder och redigera. Och så priserna förstås. Kolla bl a vad det kostar att lägga till extra sidor. Ofta har dom rabatterbjudanden och då är det ju bara att testa. Sedan ska man satsa på papperskvalitén tycker jag. Lite tjockare fotopapper är mycket värt.

      Har sett en utvärdering och jämförelse på nätet av flera fotoboksfirmor - hittar den inte just nu. Återkommer i så fall!

      Radera
    2. Photohome är ett bra tips också! Svensk firma dessutom.

      Kolla dessa adresser:
      http://www.egenfotobok.nu/jamfor-fotobocker/

      http://www.gratisfotobok.se/

      http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=130029
      Fotosidans forum. Man kanske måste vara medlem - men det är ju gratis...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.