
50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung (egen förstås :-)
2 - 3 msk kummin
3-4 kokta potatisar, kalla och rivna
1 morot, riven
14 - 16 dl vetemjöl (alt 2 dl rågmjöl + resten vete)
Smula jästen i en bunke, rör ut i lite fingervarmt vatten. Tillsätt salt, honung, kummin, potatis, morot och nästan allt mjöl. Arbeta ihop degan och knåda den så den blir seg och blank. Låt jäsa under bakduk 1 - 1½ tim.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den väl med resten av mjölet och dela i två bitar. Forma dessa till avlånga, släta limpor och lägg dem i varsin jäsform. Låt bröden jäsa ca 30 min på varm plats.
Grädda ca 40 min i 200 grader varm ugn. Låt svalna utan bakduk om du vill ha frasig skorpa, annars lägg på bakduk.
Jag brukar skiva bröden och frysa in dem. Sedan tar jag fram så många som går åt och tinar på svag värme i micron. Smakar som nybakt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.