tisdag 28 augusti 2012

Tiggeri

- är inget jag stöder. 

Jag blir snarast ilsken när jag ser tiggare utplacerade på strategiska platser i stan. Skakar på plastmuggen när någon går förbi. Mumlar något ohörbart - som en bön - eller mutter över snåljåpar? Tar upp mobilen och snackar en stund med kollegorna. 

Ilskan riktar sig mest mot de som ligger bakom det - oftast - välorganiserade tiggeriet. Den som sitter på gatan är bara ett redskap. En duktig tiggare lär kunna dra in flera tusen kronor på en dag. Undrar hur mycket han/hon får behålla? Organisationen kan förstås också vara familjer eller släkter som samarbetar för att få in så mycket pengar som möjligt.

Man kan läsa i tidningarna om tiggare som spelar lama eller blinda och som, när de fått ihop tillräckligt för dagen, reser sig upp och går. Handikappade får folk att ge generösare gåvor i skålen vilket ligorna givetvis spinner på. Man köper och säljer rörelsehindrade - vuxna och barn - för detta ändamål. Modernt slaveri....!

I Sverige och säkerligen även i övriga Norden behöver ingen tigga för att få ihop till sitt dagliga bröd. Myndigheterna ser till att de som verkligen behöver åtminstone får mat och tak över huvudet.

Om alla slutade ge pengar till tiggarna skulle de snart ge upp. Och kanske till och med skaffa hjälp för att kunna försörja sig på "vanliga" jobb? Det mest betydelsefulla man kan göra i sammanhanget är väl att bekämpa fattigdomen i de länder tiggarna kommer från.

Jag ger inga pengar till tiggare, men gärna till frivilligorganisationer och andra som stöttar människor som har det svårt. 

Sådär - nu har jag fått ur mig lite ilska.

Bjuder på en färgklick - en näva - som inte har ett dugg med tiggeri att göra. Bara skön att vila ögonen på.
8 kommentarer:

 1. När vi var i Marocko blev vi strängt tillsagda av guiderna att inte ge pengar till barn som tigger. Barnen skulle egentligen vara i skolan, men samvetslösa föräldrar körde ut dem för att tigga i stället. Om alla slutade ge pengar till barnen, så kanske de fick gå i skolan.

  Däremot förespråkade de att man skulle ge pengar till gamla och lytta, för det var i stort sett den enda socialvård som fanns för dem att tillgå.

  Här på ön finns väl i stort sett inga tiggare, mer gatumusikanterna och dem ger jag gärna en slant till om de är duktiga.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - gatumusikanter, som kan spela, får gärna en slant av mig. De gör ju något för pengarna och så är de dessutom ett trevligt inslag i gatubilden.

   Radera
 2. När jag fortfarande jobbade så åkte jag ju pendeltåg och tunnelbana. Där fick man sällan vara ifred från tiggare. Jag gav heller aldrig något. Däremot ger jag gärna saker till vår loppis som bland annat jobbar med hemlösa i vår stad. Då vet jag att det kommer rätt.

  Hörde en gång en historia om en som tiggde till frukost på pendeltåget. Då var det en kvinna som plockade upp en limpa ur sin kasse och räckte fram. Det var inte lika populärt....:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att veta att det man ger i olika sammanhang hamnar rätt!

   Radera
 3. Delar din ilska eller ska vi som jag säger avsky för dessa personer. När min före detta man arbetade i Slovakien kom jag i kontakt med detta. Jag sa naivt att vi måste hjälpa dem. Han som hade bott där ett tag berättade samma historia som du gör nu. Jag har lärt mig nu. När jag går här på stan och ser att det blir vanligare och vanligare kan jag gå förbi utan att ha dåligt samvetet. De som är värst är att mycket gamla och barn utnyttjas till detta. Kan inte låta bli att kommentera måsarna. Jag som bor mitt i stan gillar inte att väckas av ett 50-tal måsar som bor här på taket. Varför flyttar de inte ut till havet?
  Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - problemet är ofta det dåliga samvetet. Det är ju detta dom spelar på!

   Radera
 4. Håller med dej, Här i Sverige får de allting för att leva ett normalt liv. Men ilsken blir jag då jag ser barn som på sommarlov får stå och tigga! Nej jag ger aldrig! Betalar redan min skatt. Däremot går jag gärna på loppis - där jag vet vart pengarna går -.
  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trist att använda barn på det sättet - och gamla med...

   Radera