tisdag 2 oktober 2012

Mjölk.....

- är tjockare än vatten!

Det är rubriken på en kampanj som startats i Jämtland för att upplysa folk om att vatten i butiken faktiskt är dyrare än mjölk. En kul grej och samtidigt ett allvarligt budskap. Det är många mjölkbönder som har det kämpigt och som måste få stöttning av bank eller på annat sätt för att överleva.

Budskapet sprids nu över hela Sverige via fantastiska grafittimålningar på rundbalar. 
Konstverk i Klövsjö - lånad bild från Facebookgruppen
"Mjölk är tjockare än vatten"
ICA-handlarna i Jämtland har enats om att höja mjölkpriset på 1-litersförpackningar med 1,20 kr. (1,07 + moms). Pengarna går oavkortat till länets mjölkbönder - fördelas i förhållande till koantal.

"Det viktiga är inte pengarna utan signalen att handeln och - förhoppningsvis - konsumenterna inser att mjölkbönder är en förutsättning för en levande Jämtländsk landsbygd" Östersundsposten om mjölkpriset.

Du kan Krama en ko i Klövsjö 7 oktober till stöd för kampanjen!


Kossor på sommarbete i Klövsjö
Bättre kan de inte ha det - strövar fritt och väljer själva sin mat
 
Heja Jämtland - och alla andra som hakar på denna kampanj! Jag betalar gärna mer för mjölken bara pengarna hamnar i mjölkböndernas fickor.
 
 


20 kommentarer:

 1. Så mycket roligare de där balarna blev med lite kor på! Angeläget ämne du tar upp.

  SvaraRadera
 2. De där vita plastbalarna med ensilage blev ju riktigt snygga med de målade graffitikossorna på plasten. Ser klart läckert ut!
  Intressant det du skriver om i inlägget. Olika mjölkförpackningar har nog många av oss i kylskåpet. Valet av förpackning kan göra skillnad. :-)

  SvaraRadera
 3. Graffiti på höbalar är populärt och visst blir det bra mycket snyggare.
  Som fd mjölkbonde känner jag varmt få de som nu kämpar på i motvind.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Håller med!! Betalar gärna det extra om det går till bönderna, vi måste ha ett levande jordbruk i landet. Förskräckligt att vissa kedjor importerar mjölkprodukter från andra länder...sen ska vi värna om den svenska boskapen också tycker jag, här har vi förhållandes vis bra djurhållning, det är värt att betala för.
  Vilken snygg header!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg! Vi kan behöva en mjölkdebatt. Har aldrig sett några bemålade höbalar tidigare, de blev ju riktigt snygga.

  SvaraRadera
 6. Haha jag älskar mjölk är tjockare än vatten, synd att balarna inte är lika läckra här nere utan bara tråkigt vita.
  Ha det bra;-)

  SvaraRadera
 7. Ursnygga målningar på rundbalarna! Ja jag dricker så mycket mjölk så jag skulle behöva en egen ko.

  SvaraRadera
 8. Så snyggt det blev på de annars så trista balarna. Kokramning var ett kul initiativ. Det behövs lite extra reklam för mjölken.

  SvaraRadera
 9. Så himla häftigt!
  Tycker att alla balar skall målas hädan efter. :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Det blir for langt å dra for "Å krama en ko", men jeg skal tenke på dem som gjør det :-)
  Ha en fin kveld.
  Mormor

  SvaraRadera
 11. Balförpackningarna var ju bara för söta! De piffar verkligen upp tillvaron

  SvaraRadera
 12. Åh vad jag gillar målningarna! Det är en bra ide överhuvud taget tycket jag att använda förpackningar till att sprida bra budskap.

  SvaraRadera
 13. Hurra för bönderna och mjölken säger en bonddotter.
  Ooo så gott de där korna har det - nostalgitripp för mig att se det. Kossorna hemmavid gick så där fritt och åt "almecke" och svamp och fick ont i magen ;-)
  almecke = rallarros = mjölkört

  Fortfarande avundas jag dig den vackra loggan....ja, eller rättare sagt upplevelsen av årstiden däruppe...gu' va' jag längt' till å bli pensionär! Huvva flera år dit - alltför många!

  SvaraRadera
 14. En superbra kampanj. Som föredetta mjölkbonde, tycker jag riktig om detta... Mjölkpriserna till bonden har inte endrats här i Norge dom senaste 15 åren.

  SvaraRadera
 15. Det gör absolut jag med, även om jag inte dricker speciellt mycket mjölk men däremot så borde det vara lika för alla mjölkprodukter - mer pengar till lantbrukarna - de med mjölkkor framför allt.

  Det kan inte vara Norrmejerier som producerar deras mjölk, har tappat lite av att alltid köpa den lokalproducerade, har nästan varit fanatiker vad gäller mjölk, grädde och en del annat som företaget tar fram och utvecklar. Men ... de kan bara inte göra vissa produkter.

  Superläckert med bilderna på rundbalarna.

  SvaraRadera
 16. Man kan inte säga annat än att grafittimålarna är skickliga! Det blev riktigt snygga förpackningar av ensilaget. Norrmejeriets förpackning är kanske inte världens snyggaste men naturligtvis köper jag alltid lokalproducerat när det finns. Mjölkprodukter är nu inte något min mage är så förtjust i men grädde och laktosfri fil funkar ganska bra och så hårdost förstås. Maken däremot dricker mjölk som en kalv så familjeförbrukningen blir ganska hög ändå.

  Egentligen borde det vara mellanhänderna som avstår de där pengarna till bönderna, jag tror att det kan slå på barnfamiljerna så att dom drar ner på förbrukningen eller handlar en billigare sort och ingetdera gynnar bönderna i slutänden.

  Å andra sidan tror jag inte att barn i min generation drack så mycket mjölk som dagens barn gör. Man köpte en liter eller två per dag på en trebarnsfamilj och hade tomglas med sig till mjölkaffären där mjölken östes upp men halvlitersmått ur de stora mjölkbehållarna som stod i kallvatten. Så var det i alla fall i Stockholm på femtiotalet.


  SvaraRadera
 17. Jag såg i Norge tidigare i sommar att man gjorde reklam på höbalarna "Utan bönder - Ingen mat" eller något sådant löd budskapet, och så är det ju. Bönderna har svårt att överleva och tänk vilket slit att driva en egen gård. Jag betalar gärna lite mer för mjölken för att dom ska få lön för mödan. Och jag betalar gärna ytterligare mer för att den är ekologisk! Härlig tolkning av dig!

  SvaraRadera
 18. Vilka roliga höbalar. Man blir ju glad när man ser dom. Skulle gärna se dom här uppe också.
  Tycker så synd om bönderna som kämpar och sliter varenda dag och får knappt lön för mödan. '
  Fin tolkning av dig.
  Må så gott.

  SvaraRadera
 19. Om jag vore ko skulle jag gärna vilja gå på det där betet :-)

  SvaraRadera
 20. Helt underbart :) Och konsten på balarna är hur vackra som helst :)

  SvaraRadera