onsdag 10 oktober 2012

Rotsaksgryta

Igår var det - för ovanlighetens skull - en riktig grådag. Ruggigt och riktigt rått. Vinden tog tag i träden så de vackra höstlöven hade all möda i världen att klamra sig fast. De som inte lyckades med det konststycket dansade en sista, vemodig ringdans på marken.


Frusen och hurven lagade jag en värmande middag på säsongens godsaker. En rätt som min mamma ofta lagade. Hör väl till gammal Svensk husmanskost - som mer och mer faller i glömska numera.

Jag använder gärna microvågsugnen om jag inte gör storkok - då går det lika fort i gryta på spisen.Rotsaksgryta med fläskkorv   3-4 portioner

2 kokta fläskkorvar
1 medelstor kålrot
4 morötter
2 stora gula lökar
8 små potatisar
Grönsaksbuljong ex 1 tärning


Skala kålroten och dela den i mindre delar. Lägg dem i en ugnsfast form med 4-5 dl vatten + grönsaksbuljong. Koka i mikrovågsugn ca 10 minuter.

Skala och ansa under tiden morötter, lök och potatis. Dela morötterna i stavar, potatisen i halvor och löken i klyftor. Lägg allt i grytan tillsammans med kålroten. På med ett lock och kör på full fart i micron ca 10 – 20 minuter beroende på hur ”al dente” du vill ha rotsakerna. Dra skinnet av korven, skiva den och lägg dessa ovanpå rotsakerna. Kör i micron ca 5 minuter eller tills korven är varm.

Servera med senap – testa både Svensk söt och Dijonvarianten!
Jag låter också gärna en liten smörklick smälta över rotsakerna på tallriken….


10 kommentarer:

 1. Så slett ikke dumt ut :-)
  Prøver den.
  Ha en flott kveld.
  Mormor

  SvaraRadera
 2. En smörklick gör sig bra på det mesta!
  Tack för receptet!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. En bänk med höstlöv var fin. Den andra bilden gör mig hungrig, fast jag vet att jag är mätt!

  SvaraRadera
 4. Autumn is definitely there !

  SvaraRadera
 5. ja nu är det höst


  mw

  SvaraRadera
 6. Å här vankas det rotmos. Jag har både kålrot, morot och potatis i mitt mos. Mosat med svärmors gamla "pärstamp"......:-) Idag blir det kabanoss till. Inte helsvenskt alltså utan mer europeisk.

  SvaraRadera
 7. Så vackert med alla höstlöv i den fina soffan!
  Husmanskost är jättegott...tack för receptet!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Hos oss blir det Värmlandskorv till rotmoset!
  Återkommer på matbordet ofta!

  SvaraRadera
 9. Ofta är det enkla det godaste!

  Jag ser att ölandstoken kämpar på och blommar fortfarande, men har svårt att konkurrera med de vackra lönnlöven på den vackra parkbänken.

  SvaraRadera
 10. Ja visst är det så att vi glömmer den vanliga husmanskosten ibland. Så många nya trender som kommer. Ha nu en fin helg.

  SvaraRadera