torsdag 21 juli 2011

Skogens guld

Hjortronen börjar mogna nu även i fjälltrakterna. Självklart bärval för mig. Godaste sylten ex till glass, våfflor, pannkaka eller friterad Camembert. Eller bara äta bären som de är i morgonfilen eller .... Oändliga möjligheter!

Såå ljuvligt smakrika! Och fullspäckade med vitaminer och annat nyttigt. Innehåller bland annat bensoesyra, som ger sylten lång hållbarhet utan tillsatser av konserveringsmedel. Förr huvudsaklig vitaminkälla åtminstone bland befolkningen i fjälltrakterna innan man lärde sig äta - eller fick tag på - frukt och grönsaker. 

Hjortron sägs kunna bota både gikt och skjörbjugg och bladen lär ska kunna kokas till te som kan lindra diarré. Har inte drabbats av dylika åkommor ännu, så jag har inte provat.

Se andras val hos Sinneskatten

14 kommentarer:

 1. Mycket bra val, det är ju så gott med hjortron.

  SvaraRadera
 2. Vilket hälsobär! Jag erkänner att jag knappt ätit hjortron så mitt val bland bär hade blivit hallon. Trevlig helg! :-)

  SvaraRadera
 3. Det ser väldigt läckert ut. Men det är ingen direkt stapelvara, färska hjortron, här i Malmö så det blir oftast till att välja andra bär.

  SvaraRadera
 4. Ah, hjortronsylt med friterad camenbert. Det var många år sedan jag åt det. Det var väldigt poppis på restaurang för ett antal år sedan. Fin bild!

  SvaraRadera
 5. Förr, när barnen var små, brukade vi plocka hjortron i Kilsbergen. De är verkligen som guld!

  SvaraRadera
 6. Ett gott val, friterad camembert med hjortron MUMS
  Ha en skön helg;-)))

  SvaraRadera
 7. Hjortronsylt till glass är något av det godaste jag vet! :)

  SvaraRadera
 8. Många nyttigheter alltså!

  SvaraRadera
 9. Härligt val. Jag väljer också gärna hjortron. Vi har varit ute och plockat några liter. Jag tillhör dom älskar att gå på myrar och plocka hjortron.

  SvaraRadera
 10. ÄLSKAR hjortron!!
  =o)

  SvaraRadera
 11. Hjortron är kungen/drottningen (?) bland bären!!!

  SvaraRadera
 12. Tänk så nyttiga våra bär är och så goda! Hjortron tillhör absolut de bästa, nästan värda sin vikt i guld ...

  SvaraRadera
 13. Första gången jag smakade hjortron var det illa inte goda alls, men andra gången ja då blev jag fast. Konstigt men så var det nu älskar jag dessa gyllengula myrens pärlor. Vacker bild

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.