tisdag 7 januari 2014

Finalen

- på julskinkan blev traditionsenligt en gratäng till middag idag.
Vinskinka
- men utan sherry
. Hade ingen sådan hemma. Gott blev det i alla fall. 


Final har det också varit på julledigheten för de arbetande styrkorna. Det som kändes som "en ocean av tid" runt Luciahelgen krympte snabbt ihop till "en liten tumme". Gråväder, regn och rusk har det varit stor del av tiden. Inget promenadväder precis - och vi som föresatte oss att ta minst en halvtimmes promenad varje dag. Tji fick vi. Mest på grund av halkan och tidsbristen. Kan inte skylla på klädbrist. Ibland händer det saker som hamnar överst på priolistan och då får resten stå tillbaka.

Packade bilen för färd västerut igår morse. Inte så fullt denna gång. Försöker minimera lasset som snart går i andra riktningen. Ljuset var inte något att göra vågen för. Gråmulet hela dagen. Men vi slapp regn, snöfall och hårda vindar. Det tackar vi för. Liksom för att (väg)renarna syntes på långt håll och så småningom flyttade på sig så att vi kunde köra vidare.
Detta berg - som jag kallar Murkelberget, vet inte rätta namnet - är det inte ofta vi ser toppen av. Nu lättade molntäcket längs Junkerdalen så pass att hela det speciella berget syntes. Liknar en biskopsmössa tycker jag. Spretar åt olika håll.


Det dröjde ända bortåt 10:00 - tiden innan det började ljusna vid horisonten idag. Och inte förrän klockan var över 11 var det något så när dagsljus. Jag försöker ta mig ut när det är som ljusast på dagen. Lapa i mig det lilla som bjuds av ljus - och så  få frisk luft. Här är barmark och några plusgrader nu, så det är lätt att röra sig utomhus. Annat var det före jul då man kunde spegla sig i blankisen på gator och trottoarer. 

Ljusare än så här blev det inte idag. Men skönt var det att göra den vanliga promenaden ut på molon. Studera fåglarna och njuta av öppet hav mitt i vintern.....Valfångsfartyget med sin eländiga harpun ligger kvar vid kajen. Tycker det kan göra så i fortsättningen. Valarna kan gärna få leva i fred i sina familjeflockar i havet.
10 kommentarer:

 1. Nästan så att jag tyckte att det var kul att se snön och renarna,
  även om jag inte är någon vintermänniska.
  men detta regnande och fisiga väder vi har just nu är ju inte mycket att vilja ha.
  Den där harpunen skulle jag vilja sabotera på något sätt !!!
  Usch....

  Ha det så gott i Bodö.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 2. Ja, och jag instämmer med Rantamor, den där harpunen kan vi skrota ned...Sen är det otroligt vackert med dessa snöklädda bergstoppar i ett vinterlandskap. Det hör liksom till norröver...här däremot börjar man ju så smått att få vårkänslor, det börjar bli grönt både här och där. Blir dock lite orolig när jag tänker på vad som kan hända med all växtlighet om det smäller till och blir riktigt kallt nu...
  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Åh, härligt med vit snö och väg(renar). Här har vi bar regn och grått och ishalkan har förstört alla föresatser att motionera även för oss.
  Fint inlägg i både text och bild (som vanligt).
  Till helgen väntas minus 16 grader men blir det bara slut på gråvädret så föredrar jag kyla och snö.
  Allt gott och god fortsättning på Nya Året önskar jag dig
  Monica

  SvaraRadera
 4. Så härligt det ser ut att åka på utflykt. Hela helgen har vi väntat på att regnet och den täta dimman ska dra vidare. Vi hade planerat att åka upp mot höga kusten men insåg att någon kust skulle vi inte se. Vår julskinka blev en pizza med ananas o skinka
  ha en fin morgondag
  kram

  SvaraRadera
 5. Vilket "underlig" inlägg. Gillar det skarpt! Först äter jag din gratäng för att sedan bege mig utomhus för att kolla renarna. Har aldrig träffat på renar irl faktiskt, rådjur och älg samt hare har jag dock sett.
  Å jag som trodde att det var förbjudet med valfångst i Skandinavien. Suck om så inte är fallet. Jag tycker som du - låt valarna leva!
  Ett härligt inlägg med för mig väldigt "exotiska" bilder.

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på det nya året och snart så är ni väl "helt fria"! ;-)
  Va' kul att ni också gjorde vinskinkan....vi hade rödvin som skinkan "drog i"...gott och inte tror man att det är julskinksrest.
  Skönt ändå att ha snö för nog tusan blir det litet ljusare med vitt på marken än bara det grå...vi har inte haft sol nu flera dagar....jo nu var jag litet orättvis...igår såg vi en glimt i 30 minuter!

  SvaraRadera
 7. Här blev finalen på julskinkan ett ordentligt kok med kroppkakor.

  Vilka fantastiska bilder från er färd västerut. Det känns nästan lite exotiskt med renar, vita fjälltoppar och valfångstfartyg. Nog inser man då under hur olika förhållanden vi lever i olika ändar av det här landet. Här strålar solen idag från en himmel som är blå utom några små vita ulltussar till moln.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 8. Mmmm, så vackert!
  I år är det mörkt överallt verkar det som, även här nere i söder. Solen har jag sett en liten stund en dag för rätt länge sen, det regnar och är grått. Mig gör det inte så mycket, men när det är vinter skall det vara snö och riktigt kallt!
  Ja, låt valfångarbåtarna ligga i hamn!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. WOW! Vad smarrigt det där såg ut - tack för tipset, nu vet jag vad "jag" ska göra med slutet av julskinkan. Och jag har till och med sherry hemma :-)

  WOW också för dom fantastiska bilderna. Renarna är fina, dock lite otäcka när dom är just vägrenar. När jag jobbade i Lycksele djurpark så veckopendlade jag från Skellefteå. Det gick inte en enda gång utan att jag såg vägrenar. Otäckt när dom bara dyker upp - poff - bakom en kurva. Ibland låg hela flocken och sov på vägen... (Åkte 05:00 från Skellefteå på måndag morgon...)

  Äcklig harpun... :-(

  SvaraRadera
 10. sv: Jag fattar inte heller varför dom klär på hundarna. Det är uppåt 20 grader i skuggan på dagen… Det jag tycker är ännu värre är dom som väljer raser som Sibieran Husky och liknande. Dom verkar lida oerhört när det är typ 35 grader på sommaren. Dom vill ju helst ligga i en snöhög och jäsa.

  Dom kan gå, hundarna. Men folk verkar gilla att dra runt dom i vagnar...

  SvaraRadera