söndag 7 juni 2009

Rattmuff på.....

Enligt almanackan kallas denna årstid sommar. Kan bara inte tycka att dessa blåsiga, gråruggiga dagar ska kunna tillhöra den ljuva årstiden. Några plusgrader under dagtid, bara ett par under natten. På vippen att det ska frysa till därute! Isande nordanvind. Hu....

Äppelträden är i alla fall i full blom och en armada tappra bin arbetar för fullt med att samla nektar. Dom blir väl varma av allt jobbande.

Hade tänkt städa ut all gammal växtlighet från växthuset och rensa rabatterna under helgen för att kunna så och plantera ut sommarblommorna. Tji fick jag. Har inte kunnat förmå mig till att vara ute annat än kortare stunder - väl påpälsad. tyvärr går det inte att ha tjocka handskar på när man ska jobba i jorden.

Har i alla fall fått ner hängpelargonerna i fönsterlådorna och några malvor och cosmeor i rabatten på baksidan. Håller tummarna för att vinden inte ska pina ihjäl dom stackrarna!

I vanliga fall brukar jag driva upp sommarblommorna själv. Startar försiktigt i slutet av februari med några lådor frösådd. Ett par månader senare brukar huset svämma över av småplantor. Förr bodde de i garaget under lysrör och trivdes så bra med det. Under senare år har plantorna utmanövrerats därifrån av diverse motordrivna tingestar..... Har inte hittat något bra ställe att ha de små liven på. Gästrummet är för varmt liksom hallen. Dessutom är det för liten yta för den mängd plantor jag behöver för att fylla ut rabatterna.

Hur som helst, årets sommarblommor blev begränsade till några lådor pålitliga tagetes och några eländiga astrar. De senare fick påhälsning av löss från en hibiskus vilket inte var så hälsosamt. Besöken hos stadens alla trädgårdsmästare har blivit många vid det här laget. Tur att det finns dom som är proffs på blomsterprakt!!

Dagens inköp blev bland annat en planta Kapkrusbär / Physalis. Testade en sådan förra sommaren för första gången. Riktigt kul! Lättodlad och gav gott om goda frukter. Den får bo inne på vår inglasade altan liksom en stor ampel med vit, dubbel hängpetunia. Ljuvligt vacker och doftar så gott!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.