onsdag 3 juni 2009

Skogsarbete

Jag och min man blev med skog förra hösten. Vi har i flera år funderat på att skaffa oss ett litet vedskifte för att få jobba med kroppen efter våra arbetsdagar vid skrivborden och dessutom få tag på ved, som är huvudvärmekälla i vårt hus. Ett par gånger har vi dessutom bjudit på skogsskiften som varit till salu, men dragit nitlott. Till slut lyckades vi!

Skiftet, som är uppdelat i fyra delar, ligger passande nog delvis i närheten av mina svärföräldrars stuga. Vi slår två flugor i en smäll när vi är där - arbete i skogen och besök i stugan.

Förra hösten började vi med att ta reda på vindfällen och annat som bara lämnats kvar i skogen efter en tidigare avverkning. Helgerna i oktober gick åt till detta. Resultatet blev ca 20 kubik prima ved = en knapp årsförbrukning som vi fraktade hem på vårt släp.

I april deltog vi i en studiecirkel med rubriken "Kraftsamling skog". Nyttigt för oss som är gröngölingar på området.

Sista dagarna i april hade snön smält såpass att det gick att börja jobba i skogen igen. Nu var det dags att gallra på en annan del av vår skog. Hela maj månad har vi tillbringat all ledig tid i skogen. Orken har ökat efterhand, men nog har vi somnat ovaggade tidigt på kvällarna efter en välbehövlig bastu - där vi jämfört blåmärken och blessyrer på alla möjliga och omöjliga ställen...

Vår motorcykel bytte vi under våren mot en fyrhjuling med timmersläp. Oj vad det ekipaget kan åstadkomma! Givetvis i samklang med en skicklig förare... Nu har vi kört fram all massaved och lite sågtimmer från gallringen. Kvar i skogen ligger en årsförbrukning ved, som vi ska ta itu med till hösten.

En rejäl hög ligger vid vägkanten vid det här laget. Vi känner oss ganska nöjda med vår insats! Nu börjar det se ut som det ska i en del av skogen i alla fall - och vi har fått rejäl motion på kuppen. Det ska bli mycket intressant att följa tillväxten i området framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.