söndag 15 november 2009

Smältsill

Gråväder gör ingen människa glad...
Särskilt inte mig som har det nog så tufft denna mörka årstid. Önskar att året vore utan oktober till januari - så mycket ljusare det skulle vara. Eller .....?

Helgen har ändå haft sina ljuspunkter:

En kväll med god mat, show och dans på lokal i fredags. Trevligt - länge sedan sist.

Vi fick äran att umgås med yngsta barnbarnet några timmar i går. Så skoj! Numera vet hon att mormor inte är farlig. Det blev en låååång promenad med vagnen - där lilldamen låg och myste och småsjöng för oss när hon inte tog sig en lur. På kuppen fick vi välbehövlig motion. Man ska visst ha hund eller småbarn för att ta sig ut på dagliga promenader!

Dagens middag:

Smältsill 2-3 portioner
2 fp steksill
4 hårdkokta ägg
2 gula lökar
smörSmöra en ugnsform. Bottna med hackad lök. Lägg de skinnfria sillfiléerna som taktegel på löken. Lägg på några klickar smör. Kör i microugnen på full värme ca 10 minuter eller tills löken mjuknat och sillen "smält".

Hacka äggen och lägg ovanpå sillfatet. Servera kokt potatis till.

Detta är en rätt jag lärde mig av min matglada mamma. Hon lagade den på en platta på spisen. Potatis och ägg kokade i samma gryta. Sillen och löken lade hon i en djup tallrik som placerades på grytan. Locket ovanpå det. Sillen ångkokades på detta sätt. Energi- och disksparande...

Salt rätt men himla gott!! Vad gör det att man får hinka i sig några glas med vatten efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.