tisdag 15 juni 2010

Levergryta

Lever är nog en ingrediens som man antingen gillar eller inte. Här gillas det!! I form av gryta serverad med jasminris är det hur gott som helst!

Beppans levergryta
4 portioner


400 g älglever - säger jägarfrun, nöt för övriga. Strimlad
6 - 8 medelstora gula lökar, skalade och klyftade
1 vitlök - skalad, i klyftor
5 dl frysta ärtor alt en näve färska sockerärtor
Salt och nymald svartpeppar
Balsamvinäger
Vatten
Smör att steka i

Bryn leverstrimlorna i smör tills de fått fin stekyta. Lägg åt sidan. Låt lök- och vitlöksklyftor svettas i stekpannan tills de mjuknat något. Lägg leverstrimlorna tillbaka i stekpannan med löken. Häll på ½ dl balsamvinäger och 1 dl vatten. Låt puttra ca 5 minuter tills löken är nästan mjuk. Späd ev med ytterligare vatten om det blir för torrt. Det ska vara kvar sky till serveringen! Tillsätt ärtorna. Sjud ett par minuter tills de frysta blivit varma eller någon minut till om du använder färska sockerärtor. De ska ha lite tuggmotstånd. Salta och peppra.

Servera med nykokt jasminris, saltgurka och färska, solvarma tomater.

Detta får bli mitt bidrag till veckans Tisdagstema, som är Matdags

2 kommentarer:

  1. Lyxmat om du frågar mig!!!!
    En variant som också är god är med äpplen, lök och kapris.
    Mumms för lever......

    SvaraRadera
  2. Ser så gott ut men tyvärr är lever ingen av mina favoriter, Jacob däremot skulle kasta sej över din gryta;-)

    SvaraRadera