måndag 5 november 2012

Kontraster

Helgen som var bjöd verkligen på kontraster. Efter att ha lapat sol och värme några dagar på annan kontinent återvände vi till ett grått och regnigt Norrbotten i fredags. Som att dra en fuktig yllefilt över huvudet.  Burrr.....

Dagsljuset nådde inga höjder varken fredag eller lördag. Halvskumt så vi fick ha lyset tänt hela dagarna. Verkligen inte min melodi detta eländiga mörker.

Dimman är i alla fall intressant att fota i. Tyvärr fanns inte tiden till en spännande fotosafari, men det blev i alla fall en del fotat under arbetet med vedhämtningen. Hade planerat att köra hem långved inför nästa års eldningssäsong och den föresatsen lyckades vi med trots blötan. Skönt att ha veden hemma, bara att sätta igång med kapning och klyvning till våren. Innan midsommar ska ju detta vara avklarat för att veden ska vara tillräckligt torr att elda med nästkommande vinter. Det gäller att ligga steget före....
Inte särskilt mycket sikt här inte. Bara att ta det lugnt. Temperaturen ett par streck över nollan. Isfläckar här och där. Tur det finns viltstängsel (inte det som är mitt i vägen dock) längs de mest trafikerade stråken. Hindrar en hel del älgar att ge sig över vägen - just där i alla fall. 


Söndagens färd västerut bjöd på ett helt annat scenario. Åtminstone bitvis. Även om jag inte är någon större vän av vintern måste jag tillstå att det är bra mycket bättre med några minusgrader och vit snö än det där gråa, blöta. Snömängderna är inte stora ens här uppe annat än på de högsta topparna. Än pågår ripjakten och renarna har gott om lättåtkomligt bete.


Den spetsiga toppen på detta berg brukar ofta vara inhöljd i dimma
- nu lyste solen precis bara där, som en ledsagande ljuspunkt....


Helgbilden och Måndagstema

14 kommentarer:

 1. Det är något speciellt när dimman kommer. Och bra bilder fick du.
  /SA

  SvaraRadera
 2. Mycket variation blev det :) Även i bilder! Visst blir det ljusare med snön, och det gör gott för humöret! Vackra bilder på sol o snö!

  SvaraRadera
 3. Ja det där med veden är ju en hel del jobb, känner igen det men brukar ha turen att inte bli inblandad i själva jobbet :)
  Vackra fjällbilder med snön som ligger, skulle vilja ha ett vitt lager här vid kusten också så vi slapp det där grådaskiga!

  SvaraRadera
 4. Så vackra bilder. Det vilar lite vemod över bilderna med dimma. Har en granne som säger att detta jobb med veden är hans stora hobby. Han älskar att stå där och klyva ved. Gillar inte heller vintern, men om den inte blir så lång så är det okej. Här skiner solen idag. Ha det så gott.

  SvaraRadera
 5. Naturen är så vacker och fascinerande med sina "väderväxlingar"....jag gillar när det är vinter härnere för då är det torrt och fint och inte detta slask-blask-gråa-modd-stänkiga som är det allra vanligaste!

  Jag håller tummarna att vi kan "komma loss" och åka upp till gården under jul och nyår.

  SvaraRadera
 6. Vackra bilder, även dimman kan se snygg ut på bild. :-)
  Läckert när solen belyser bergstoppen.

  SvaraRadera
 7. Tänk vilken skillnad det kan vara.. Jag gillar många gånger vintern här i Norrland då man får slippa slasket och regnet (om vi nu får det med dessa konstiga väderväxlingar som har varit) Fina bilder i alla fall!

  SvaraRadera
 8. Naturens under igen!!! så himla vackra fjälltoppar!
  Ha en fin kväll.
  Lotta

  SvaraRadera
 9. Vilken fina ljuspunkter på sista bilderna!

  SvaraRadera
 10. Vilka fantastiska bilder du visar !!! Från tät dimma till riktiga ljusglimtar. Snyggt !

  SvaraRadera
 11. Vakkert og det siste bildet er bare et skikkelig blinkskudd.
  God kveld.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2012/11/06/lyspunkter/

  SvaraRadera
 12. I really like the shots in the fog. I know it's not so much fun for driving in, but it does help create interesting photographs.

  Jag gillar verkligen skotten i dimman. Jag vet att det inte är så roligt för körning i, men det bidrar till att skapa intressanta fotografier.

  SvaraRadera
 13. Så underbsrt vackert du fångat ljuset i snöbilderna den andra är en absolut favorit.
  Bilderna från den täta dimman är också jättefina men nog får man mer energi när det är klar sikt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.