söndag 28 april 2013

Sångsvan

Sångsvanar - Norrbottens landskapsfågel - i mängder rastar på åkrarna på väg till fjälls för årets häckning. Så vackra de är dessa stora fåglar! Så intressant att betrakta. Och lyssna till deras kommunikation.....

Testade vår tubkikare och blev inte besviken. Så fantastiskt att komma den så nära. Med kameran kommer jag inte så nära däremot. Det var ju det där med ett större teleobjektiv. Får ta och viska i tomtens öra.....


17 kommentarer:

 1. Visst är de vackra! Men alla kan inte vara på väg? Några stannar kvar och förgyller er sommar med sina små (allt är relativt) dunbollar?

  SvaraRadera
 2. Oj så många svanar! Måste vara en upplevelse att se och lyssna på dem! Vi har ett enda svanpar som återkommer år efter år. Just nu håller de på att bygga bo så vi hoppas på små gulliga ungar efter midsommar.

  SvaraRadera
 3. Wow så många svanar på en gång..härligt att se.

  SvaraRadera
 4. Tänk att man lär sig något så fort man läser en blogg. Jag hade ingen aning om att dessa svanar häckade i fjällen. Man blir rik av kunskap
  Ha det så gott
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det är vackra fåglar. Jag har en kompis som är fågelskådare, han brukar ta bilder genom sin jättestora tubkikare, han sätter helt enkelt kameralinsen mot kikaren och trycker av, blir ju inte samma som att ha ett riktigt tele men kanske värt att testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en adapter så jag kan fota med min lilla IXUS.
   Är väl inte så överförtjust i den lösningen.

   Radera
 6. Vi har också flera svanar här men inte så där stora grupper. De stora flockarna samlas i Ostvik-Frostkåge utmed kusten. De som kommer hit är nog de som stannar här. Man kan se hur dom flyger samma tur varje dag mellan träsken. Bona ligger mera vid småvattnen inne i skogen men dagtid är dom ofta här i byn.
  Ibland kan man se hur hela familjen kan komma traskande med en vuxen först i ledet och en sist och ungarna i mitten som uppför sig exemplariskt och aldrig bryter sig ut ur ledet, som stannar och väntar om ledaren behöver rekognosera. Precis så där som en lärare önskar att eleverna skulle uppföra sig när kassen är på utflykt.

  SvaraRadera
 7. Vackra bilder och fantastiska fåglar. Har aldrig sett så många på en och samma gång och inte visste jag att de häckade i fjällen. Om tomten nu inte är så snäll man kan önska kanske du ska testa Marit´s tips :-)

  SvaraRadera
 8. Sångsvan kan jag knappt minnas att jag sett. Det är alltså uppe i dina trakter de rastar på sin "vandring". Förstår din längtan att komma närmare med kameran men är annars nöjd med att få se en helhetsvy från rastplatsen.

  SvaraRadera
 9. Underbart med sångsvanar, och ett härligt ljud! Nu har vi inga övervintande kvar i Skåne -de är hos dig!
  Fin Valborg!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 10. härliga svanbilder... här har vi dom lågflygandes över huset och i massor på fältet utanför, tillsammans med tranor i hundratal... det har blivit massor av foton och hopp om fler. Just nu är dom dansande tranorna mitt mål, med hopp om någon kanonbild :)
  Du fotar väldigt fina bilder med en härlig känsla, det är alltid kul att se vad du med din blick har fångat..
  Kram Prärieugglan

  SvaraRadera
 11. Oj så många svanar!
  Här har de brukat flyga över på väg från Klinteviken upp till åkrarna, men nu är det ett tag sedan jag såg dem. De har väl annat att syssla med den här årstiden.

  Ha en fin valborg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 12. Vi ser mycket nu ute i vår härliga natur ... Inte minst sångsvanar o tranor ... härligt att vistas ibland allt det vackra :)

  SvaraRadera
 13. Ha en bra första maj..må solen skina hos er.

  SvaraRadera
 14. Morron ! Vi har faktiskt fått hit några sångsvanar som varit nere vid våran sjö Yngaren. Ha det bra !

  SvaraRadera
 15. En mäktig fågel!


  Gilla mera sångsvan än knölsvan då den låter . Knölsvan är ju tyst
  så vackert

  margareta

  SvaraRadera
 16. Ja det är en härlig syn att se sångsvanarna samlas ute på åkrarna! :)

  SvaraRadera