tisdag 4 juni 2013

Mera kosläpp

Mera bilder från söndagens kosläpp i Heden hos Mats och Åsa. Kul att få en titt in i den stora ladugården där de ca 300 korna går i lösdrift och mjölkas med hjälp av robotar. Lite annat det än när jag var barn och hjälpte grannarna att mjölka korna på somrarna.....

Visst var korna glada att komma ut - de flesta i alla fall - men numera när de går lösa inomhus så blir det nog inte samma sak som när de var uppbundna på bås större delen av året. Då fanns det mycket uppdämt spring i benen!

Kalvar fanns det gott om på gården. Flera alldeles nyfödda. Öronmärkningen ser förskräckligt stor och otymplig ut i de små kalvöronen. 

Efter att ha gjort en runda ut på den härligt grönskande ängen vände ett helt gäng tillbaka mot tryggheten i ladugården i full fart. Det kändes visst lite otäckt där ute. Maten serveras ju bekvämt inomhus. Och inga insekter och obehaglig solvärme....

  5 kommentarer:

 1. Härligt när korna får komma ut i det fria.
  Så söta kalvar!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår kornas glädje. Tänk att få komma ut efter att ha varit instängd hela vintern.

  SvaraRadera
 3. Det är lite skillnader i vårt land. Här släpptes korna omkring 12 maj. Och på Öland finns det mer kor än bofasta människor, så det är många glada skutt i hagarna och på strandängarna.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 4. Jag har alltid tyckt att kossor är vackra djur. Den där knölen de har på huvudet gillade jag att krama när jag var liten.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 5. I år har jag inte varit på kosläpp men i fjol var jag det. Jag blev lite orolig av deras krumbuktande, att dom skulle bryta benen av sig eller skada sig på något annat vis, men det gick bra. Med tanke på hur korna fick stå i små trånga, mörka bås förr i tiden, är det nog tur att jag inte såg ur det gick för de benen när dom äntligen fick röra på sig!

  SvaraRadera