söndag 10 maj 2015

Islossning

Isen på havet utanför Råneå har gett vika under helgen. Någon dag tidigare än vanligt. Äntligen blev det av att fara ut för att se sälarna som brukar samlas denna brytningstid. Har ju hört att det brukar vara en samling som gottar sig på de sista isresterna, men att det skulle vara sådana mängder som vi nu fick se - det hör till ovanligheterna. Någon hade räknat till flera hundra utanför Råneå hamn. 

Med tanke på att de äter ca 6 kg fisk per dygn och individ, så förstår jag att yrkesfiskarna inte gör vågen över denna syn precis. Men söta är dom....


11 kommentarer:

 1. Så där gick isen, då blir det snart vår och sommar. Dom är ju så söta sälarna, men.......vi har fått in dom i vår fjord här och det gör ju ingenting för här lever ingen på fisket, men man blir så förvånad när man sitter i båten och känner att någon tittar på en!
  Agnetakram

  SvaraRadera
 2. Men jössses va säl det var har då aldrig sett på maken till säl(jävlar).
  Vi har ju en å annan här också som dyker in å ut i våra fiskenät, men så många har jag aldrig sett.
  Men visst är det väl jakträtt på dom för att minska beståndet ??
  Förståe att yrkesfiskare ger upp sitt yrke, dom kan ju inte tävla om fisket med denna mängd sälar.
  Vi fricampade vid Råneåhamn med bobilen i fjol sommar det var så vackert där, kommer nog att återkomma dom gångerna som vi kör runt via Happis när vi ska "hem" till Finland.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 3. Nu blir det äntligen vår hos er också, jippie! Fina bilder och visst är sälar söta!

  SvaraRadera
 4. Skynda dig att skotta på! Näktergalen är på väg! Jag hörde den ikväll!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 5. Att det är något speciellt när älven river... Vi försöker att hinna med när Laisälvens is far. Men det är lite svår planerat för det går fort när isen väller upp på stenar och holmar i forsen. Men vilka ljud!

  SvaraRadera
 6. Vad härligt att isen gick vika för våren, det är ett väldigt påtagligt vårtecken. Men vilken mängd säl!!! Uschiamej säger jag bara. Visst är de söta men de är inte enbart trevliga.

  SvaraRadera
 7. Vad många sälar. Och tänk att här har vi nästan sommar medan ni fortfarande ser ut att ha vintern kvar!

  SvaraRadera
 8. Sälar är så söta men inte roliga för yrkesfiskarna! Nu får ni snart vår där uppe i norr! Hos oss blommar häggen och näktergalen har anlänt!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 9. Oj vad många sälar. Underbara bilder på naturen i dina trakter. Så härligt att se :)

  SvaraRadera
 10. Så många sälar har jag aldrig sett på ett och samma ställe. Å jag vet en - Rantamor - som inte är så där jätteförtjust i sälar. De käkar nämligen inte bara 6 kg fisk per dag, utan knaprar även på näten...
  Men som aturupplevelse från land är de verkligen en mäktig syn!

  SvaraRadera
 11. Men kolla så intressant, jag har aldrig ens sett en säl i det vilda... och ändå bor jag så pass nära. Förstår dock att fiskarna inte gör tummen upp :)

  SvaraRadera