söndag 22 november 2015

Vinter

Så kom då årets första snö. Flera veckor senare än vanligt. Både efterlängtad och inte.
Skönt eftersom den lyser upp så fint i Novembermörkret. Dagarna är inte precis långa här i norr denna tid på året. Idag räknas ca 5 timmar som dag. Innan ljuset återvänder är vi nere i 3 timmar och 9 minuter i dagslängd. Hoppas snön ligger kvar till bortåt mars!

Mindre kul att skrapa bilrutor, skotta sig ut från gården, bylta på sig en massa kläder när man ska ut. Och så halkan på vägarna då. För många verkar vintern komma som en överraskning varje år. Många är de halkolyckor som redan inträffat. Vinterdäck är ett hett tips. Och att anpassa farten - och hålla avstånd till andra fordon. Och så på med reflexer på folk och fä. Även om snön ljusar upp omvärlden så syns man inte mycket när man går efter gator och vägar utan reflexer. Oansvarigt! Blir så glad när jag ser reflexvästar på både mattar/hussar, hundar och andra promenerande individer. Färdigmuttrat.


Helgen har varit ovanligt lugn. Det behövs sådana också. Med det inte sagt att jag inte fått något gjort. Att-göra-listan har faktiskt minskat en hel del. Överst på listan finns alltid att kolla om småfåglarna behöver påfyllning i restaurangen. Den har f ö utökats med en ny paviljong - eller snarare ett härbre. Populärt värre trots att det inte står så skyddat som de andra delarna av restaurangen. Häcken finns ju nära förstås. Dit pilar fåglarna iväg för att äta fröna i lugn och ro.
12 kommentarer:

 1. Vintern är en svår tid för småfåglarna och det är tur att omtänksamma människor hjälper till med mat! Vi har fått ett litet lager frost på marken och det lyser också upp lite i novembermörkret! Ingen snö hittills men det är nog för tidigt här.
  Ha det bra där uppe i norr!

  SvaraRadera
 2. Vad skönt med en lugn helg och det verkar vara en del som hjälper småfåglarna under den kalla årstiden, det gör vi också och det känns skönt och det är roligt att få se fåglarna på närmare håll.

  SvaraRadera
 3. Visst är det ändå lite konstigt att Norra Sverige fick snön flera veckor senare än vanligt och stackars Skåne fick 20 centimeter minst en månad tidigare än brukligt. Å i och kring Stockholm har vi inte sett en ena flinga (än) utan haft strålande sol hela helgen. Orättvist kan tyckas, även om jag absolut inte klagar.
  Din fågelrestaurang är helt underbar - till och med en "trappa" att gå upp i. Har ni byggt restaurangen själv?! I så fall kan jag säga att den är den finaste holken jag någonsin sett. Den påminner om en riktig rejält byggg stuga i alperna faktiskt.

  PS. Har jagat reflexer hela helgen. Dessa armsnurror är inte bara tråkiga utan ser till att fungera som stopp för blodflödet... Ville ha nåt som rör sig och kan sättas fast i ett snöre. Dom enda som sålde reflexer var Apoteket (!!!???), å då kunde jag välja mellan så upphetsande motiv som en snöflinga, en stjärna och en ängel. Suck. Har även googlat reflexer och inte fått träff på nå't som inte är tråkigt. Skulle utbudet vara roliga är jag övertygad om att fler skulle köpa. DS

  SvaraRadera
 4. Svar: I den här storstaden är det bara småttingarna så går runt med reflexvästar och joggarna såklart. Vi andra föredrar uppenbarligen att bli överkörda är jag rädd;-)

  SvaraRadera
 5. Mycket fin utökning av fröserveringen! En riktig lyxrestaurang.
  Ja, reflexer, ack så viktigt i denna mörka tid och till köpet drunknar ju ljudet av motorfordon när det kommer snö.
  Fast nu måste jag bara berätta. Vi bor efter en enskild väg där trafiken minst sagt är måttlig. Förra vintern gick jag med hunden efter vägen men efter en stund blev jag så kissnödig. Jag lyssnade - nej, hörde ingen bil - så jag satte mig ner och gjorde det jag måste och när jag var klar, drog jag upp byxorna när jag blev varse en rörelse längst bort på vägen. En bil! var det enda jag hann registera och fick brått att ordna med kläderna. Jag hann precis innan bilen kröp förbi mej, med en omåttligt munter kvinnlig (som tur var) bilförare. Jag stod nog som ett frågetecken innan det gick upp för mig: det var en elbil! Testverksamheten är ju intesiv här i Arjeplogs kommun.

  SvaraRadera
 6. Ett riktigt snyggt fågelhus vill också ha ett sådant.
  Här är det kallt -9 men ingen snö.
  Hoppas skivspelaren funkade, härlig nostalgi att
  sitta på golvet och lyssna.
  Ha en bra vecka

  SvaraRadera
 7. Visst är det konstigt att folk är rädda för terrorattentat men går utan att tveka ut i mörkret utan reflex? Jag ska tipsa BP var hon hittar bra reflexer!

  SvaraRadera
 8. Jag ska inte heller klaga över snön, för visst lyser den upp. Men jag vet ju att så här års blir den inte kvar här utan snart är det bara slask igen. Men minusgrader är det nu och då går det åt fågelmat. Mina har inte lika vackert hus som dina!

  SvaraRadera
 9. Fem timmars ljus om dagen ! Ja, då måste det vara skönt med "lite" snö som lyser upp tillvaron för både människa och djur. Vilket jättefint fågelhus och så omtänksamt med en restaurang då de har det så svårt under den kalla vintern.
  Vi köpte ett litet fågelhus i helgen som vi laddat med frön ute på terrassen. Det är ju många nu som lämnat kylan och flyttat söderut. Hör ett ständigt kvitter utanför våra fönster och hoppas på att de hittar våra frön.

  SvaraRadera
 10. Javisst sådana helger är guld värda. Skönt att bara vara för det behöver vi det också. Fåglarna behöver all hjälp de kan få under vintern. Inte så lätt för dem att hitta något ätbart. Fint av dig att du matar dem, och ett vackert hem har de också. Så lite ljus vet jag inte om jag skulle fixa. 3-5 timmar dagsljus. Hmmmm Beundrar er som fixar det. Fast snön den lyser upp en del kan jag tro. Ha en god och fin vecka.

  SvaraRadera
 11. Här är det snöfritt (skönt) men vi har börjat mata fåglarna lite smått, trots att vi egentligen satte 1 dec som startdatum. Jag tar det också lugnt och betar av lite på listan i lagom takt. Måste ju ändå röja lite för att få plats med adventsljusstakarna som ska plockas fram om några dagar.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 12. Ja det gäller att mata de små liven nu. Jättefin fågelstuga. Och visst är det viktigt med reflexer!!! Borde vara lag att ha på sig när det är mörkt. Man blir ju livrädd om man är ute o kör och någon plötsligt dyket upp... Och alltid skönt att bocka av massa saker på listan!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.