söndag 12 juni 2016

Hemligt

Idag har jag varit på fotoutflykt med fotoklubben till Degerbergsfortet - en del av Bodens fästning. Numera kan man inte komma in i rummen här, men vallgraven kan man gå runt i. Man kunde verkligen känna historiens vingslag däruppe - och höra slagen från släggor och ljudet från handdrivna borrar... 

1901 började man spränga i bergen för att bygga ett starkt försvarsnät runt Boden - "låset i norr". Sju år senare var forten färdiga. Dessa har varit i bruk under två världskrig och under det kalla kriget. Nedlagda och igenmurade numera alla utom ett - Rödbergsfortet är öppet för besök. Där kan man gå guidade turer under sommaren. Förbokat övrig tid på året. Mycket intressant!

Vilket otroligt jobb de gjort för att åstadkomma dessa hemliga rum. Tänk - här förvarades bland annat ända till 1981 en del av den Svenska guldreserven


10 kommentarer:

 1. Men tänk, det har jag inte haft en aning om. Dit är ju ett superbra utflyktsmål. Min man har ju varit placerad i Boden under hans militärtid. Gjort lumpen där och rep.övningar. Han skulle nog gärna vilja återse platserna. Men hade nog inte ens då tillgång till några guldreserver. Roligt att du visar detta.

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb de la ner på att göra dessa fort! Det är verkligen intressant att ta del av vår historia och jag älskar dina bilder med gamla rostiga saker. Dit skulle både min man och sönerna gärna åka och kolla någon gång. Förra sommaren var de till Hemsö fästning vilket de tyckte var väldigt intressant.

  SvaraRadera
 3. Vilken spännande miljö att gå runt i!

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastiskt fantasibejakande ställe att foto-promenera på :) Kan absolut tänka mig att man nästan hörde släggorna och borrarna!
  Önskar dig en fin start på nya veckan!

  SvaraRadera
 5. Spännande mål för er fotoutflykt men massor av intressanta fotoobjekt! Jättefina bilder du bjuder på!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. Verkligen fina historiska minnen du bjuder på idag!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 7. En riktigt spännande omgivning att gå runt och titta på och dina foton därifrån är jättefina!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 8. Häftigt och lite kymigt på samma gång!
  Rydlinge plantskola, nästa gång får du hälsa från min man till Kurt Rydlinge, dom satt i TRF samtidigt en gång i tiden. Peter Truelsen heter min man!!!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så läckert :) Tänk vad historia inom väggarna :) Fint dokumenterat :)

  SvaraRadera
 10. Vilket intressant inlägg! Jättefina bilder! Och lite kul med Bodens fästning då vi älskar Karl Bertil Johnssons julafton här hemma och den finns ju med där :)

  SvaraRadera