onsdag 9 mars 2011

Uppror

- borde vi göra mot bensinpriserna, som höjs bit för bit till snart orimliga nivåer. Går väl an för alla som bor så till att allmänna kommunikationsmedel fungerar för jobbresor och andra resor som är nödvändiga. För oss andra som är beroende av bil för de flesta transporter börjar det bli attans så dyrt att ta sig från A till B och tillbaka igen.

Dags att införa kallortstillägg igen? Eller kanske snarare glesbygdstillägg - så vi får råd att göra annat än att bara jobba, bo och äta blodpudding...

Visst - tänka på miljön ska vi göra. Men inte blir luften vi andas bättre för att man höjer bensinpriset! Det måste till andra åtgärder. Tvinga bilproducenterna att tillverka fordon som släpper ut minimalt med farliga ämnen t ex. Och stimulera utvecklingen av alternativa drivmedel.

I Bangkok har - konstigt nog med den intensiva trafiken - luften blivit bättre de senaste åren. Nu går det att vara ute på sta´n ett tag utan att få huvudvärk. Vad det då beror på.

Bilden visar en mopedmack på Koh Lanta. 40 baht per liter kostar bensinen. I Svenska pengar blir det ca 9-10 kr.

3 kommentarer:

 1. Bensin och el är det som kan reta gallfeber på en och ge en smärre hjärtattack. Fastän jag bara har 8 km till jobbet (och jag cyklar INTE vintertid...)så är jag beroende av bil, det går nämligen inga bussar här just den sträckan fastän det är en riksväg! Jo en skolbuss, men då kommer jag för sent. Så till sommaren blir det att rusta upp gamla trå´hässja´n (cykel) och röra på benen igen, men för er som inte har något val är det ju värre. Man förstör ju inte miljön medvetet med bilåkandet, men det är som du skriver, tillverka bättre bilar!
  Törs knappt visa mannen att det hos er blev en fyrhjuling istället för tvåhjulingen...det står VÄLDIGT högt på hans önskelista nämligen!! Nu har ni väl mer nytta av den, men jag tror säkert att han anser att vi också har det...
  Ha en bra kväll!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. 40 baht i Koh Lanta är antagligen ruskigt dyrt, för jag gissar att lönerna inte är allt för höga där.
  Här i byn försöker dom samåka så mycket det går, men det är ju inte alltid det fungerar heller. Det är väl bara att försöka dra ner på nöjesresorna så mycket som möjligt.

  SvaraRadera
 3. Den lilla människan kan nog inte påverka bensinpriset. Och jag håller med dig om att glesbygden skulle kompenseras för att deras - i många fall - ända sätt att ta sig fram är bilen.
  Vi bor så att vi egentligen inte behöver ha bil, det finns buss och tåg, men bil är bekvämt och då får vi stå vårt kast och betala bensinen - eller låta bli att använda bilen.
  Undrar om el-bilen kommer bli vanlig inom överskådlig tid?
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.