torsdag 7 november 2013

Variation

Bor man längs Norska kusten handlar vädret verkligen om variation och snabba växlingar. Ena stunden blåser det och regnar småspik. Nästa öppnas det hål i molntäcket och solen skiner så gott. Och så drar det ihop igen, mörka moln seglar hotfullt upp utifrån Atlanten någonstans och bildar de mest fantasifulla kulisser som bakgrund till solbelysta områden. 

Klimatet här benämns Subarktiskt kustlandsklimat. Hu - det låter kallt. Men "skenet" bedrar.
Från Wikipedia:
"Är sommaren kort, men vintrarna samtidigt inte är särskilt kalla (ingen månad har en medeltemperatur under -3ºC), är klimattypen subarktiskt kustlandsklimat. Exempel på sådana platser är Reykjavik och Ushuaia, stora delar av Nordnorges kust och Australiska alperna. Åtminstone en månad om året måste ha en medeltemperatur på över 10ºC, annars rör det sig istället om polarklimat. Somrarna är ofta mycket milda till kyliga när denna klimattyp råder."

Jag som numera är lyxhustru har möjligheten att ta mig ut på dagarna och njuta av både sol och annalkande busväder. Det senare mest fantastiskt att fota i - kontrasterna blir så härliga. 


http://torsdagstema.blogspot.se/2013/11/i-like-118.html

14 kommentarer:

 1. Bilden är så vacker...man nästan känner att man går in i den!! Å tänk vilket skådespel det ofta pågår ovanför våra huvuden, ofta utan att man tänker på det. Och det är inte bara sommarens moln som är vackra!!
  Roligt det här med klimat och temperaturer, man tror att ju mer norr över man kommer, ju kallare blir det...så är det alltså inte!! Du bor i en fantastisk miljö i alla fall.
  kram kram

  SvaraRadera
 2. Vilket vackert foto med de blåa gluggarna i molnen!

  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Vilken snygg bild, blir ibland avundsjuk på
  dej som bor så otroligt vackert.
  Att vara lyxhustru skulle passa mej bra;-)
  Ha en skön dag

  SvaraRadera
 4. Wow vilken vacker bild!! Där skulle jag kunna sitta och dingla med benen och bara njuta av utsikt och vacker vy. Ha en toppendag!!

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag sagt det förr - det är så fina omgivningar där du bor.
  Klimat och väder är intressant. Jag som bor i Mälardalen har mycket mildare vintrar än de som bor 5-7 mil norrut.
  Det är många vackra foton du har haft på din blogg. Det är inte bara fina vyer, den som håller i kameran måste
  se "det där lite speciella" och det gör du.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 6. En riktigt vacker bild !! Intressant och roligt att läsa om klimatet där du bor. Väldigt stor kontrast oss emellan ;-)
  Du bor i en oerhört vacker omgivning. Har aldrig varit där du är men har ju sett dina fantastiska bilder. Med rätt klädsel så man inte fryser förstår jag att du trivs. Lyxhustru desutom ;-)

  SvaraRadera
 7. Spännande väder och väldigt charmig bild!

  SvaraRadera
 8. Spännande info om klimatet. Jag hade nog tänkt mig att om det är kallt här och kallare 20 mil upp så har ni vid kusten (och ännu högre upp) det vansinnigt kallt. Där ser man, man lär sig ngt nytt varje dag :)

  SvaraRadera
 9. En sån läcker bild! Som en karamell jag kan suga på länge.

  Lyxhustru, minsann. Betyder det att du är pensionär nu?

  SvaraRadera
 10. Ja Bodö är så vackert! Kommer att leva länge på att ha besökt er och det vackra Lofoten!

  SvaraRadera
 11. Tänk vad man lär sig - bland annat här hos dig. Kunde dock inte låta bli att skratta åt den här meningen: - Somrarna är ofta mycket milda till kyliga när denna klimattyp råder. - Där har man väl garderat sig med hängslen och livrem;-)
  Bilden är helt fantastisk. Utgår ifrån att man under dessa väderförhållanden inte behöva ta båtarna ur vattnet heller...
  Å lyxhustru är du... Grattis! Bra jobbat där;-)

  PS. På tal om lyxhustru. Vet inte om du följer den här bloggen https://amacasa.wordpress.com/ . Om inte, så vill du kanske börja. Fast Ama bor ju i en annan klimatzon om man säger så, men jag vet inte vad den heter;-)

  SvaraRadera
 12. Underbart vacker och stämningsfull bild. Ljuset som kommer fram i högra kanten är magiskt. :)

  SvaraRadera