söndag 21 mars 2010

Grekisk lammfärspaj

En favorit hos oss. Recept från Allt om Mat´s köksskola med Jörn Helleblad från 1997.

Recept till 6 personer:

Gör en pajdeg, gärna i matberedare, av 3½ dl vetemjöl, 100 g mjukt smör, 1 äggula, 1 msk olja och 3 msk kallt vatten.

Fyllning: 1 stor gul lök, 5 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, ½ tsk nymalen svartpeppar, 1 tsk timjan, 400 g lammfärs - jag använder älgfärs! - 5 msk tomatpuré, 1 tsk salt, 150 g körsbärstomater, 250 g broccoli, 200 g fårost.

Äggstanning: 4 ägg, 2 dl gräddfil, 1½ dl grädde eller mjölk, 1 tsk salt, 1 kruka färsk, hackad basilika.

Tillbehör: krispig sallad, citronklyftor, stora svarta och gröna oliver med kärnor, gräddfil eller youghurt.

Sätt ugnen på 225 grader. Gör pajdegen och tryck ut i form, ca 24 cm i diameter. Hacka löksorterna fint och fräs lätt i olja. Tillsätt färs och tomatpuré och fräs under omrörning några minuter till. Salta. Fördela färsfräset i pajskalet. Dela tomater och broccoli i bitar, fårosten i kuber. Fördela över färsen. Rör ihop äggstanningen och häll den över fyllningen i pajskalet.

Grädda i mitten av ugnen ca 50 - 60 minuter. Täck ev med folie om ytan blir för brungräddad. Pajen är färdig när äggstanningen stelnat.

2 kommentarer:

  1. Recept som på beställning, tusen tack. Laddade med inköp för pajer igår och nyss tagit ut lammfärs ur frysen.

    SvaraRadera
  2. Moster Ma: Så bra att reseptet kom till användning direkt! Hoppas du kommer att gilla pajen lika mycket som vi gör!

    SvaraRadera