En favorit hos oss. Recept från Allt om Mat´s köksskola med Jörn Helleblad från 1997.
Recept till 6 personer:
Gör en pajdeg, gärna i matberedare, av 3½ dl vetemjöl, 100 g mjukt smör, 1 äggula, 1 msk olja och 3 msk kallt vatten.
Fyllning: 1 stor gul lök, 5 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, ½ tsk nymalen svartpeppar, 1 tsk timjan, 400 g lammfärs - jag använder älgfärs! - 5 msk tomatpuré, 1 tsk salt, 150 g körsbärstomater, 250 g broccoli, 200 g fårost.
Äggstanning: 4 ägg, 2 dl gräddfil, 1½ dl grädde eller mjölk, 1 tsk salt, 1 kruka färsk, hackad basilika.
Tillbehör: krispig sallad, citronklyftor, stora svarta och gröna oliver med kärnor, gräddfil eller youghurt.
Sätt ugnen på 225 grader. Gör pajdegen och tryck ut i form, ca 24 cm i diameter. Hacka löksorterna fint och fräs lätt i olja. Tillsätt färs och tomatpuré och fräs under omrörning några minuter till. Salta. Fördela färsfräset i pajskalet. Dela tomater och broccoli i bitar, fårosten i kuber. Fördela över färsen. Rör ihop äggstanningen och häll den över fyllningen i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 - 60 minuter. Täck ev med folie om ytan blir för brungräddad. Pajen är färdig när äggstanningen stelnat.
Recept som på beställning, tusen tack. Laddade med inköp för pajer igår och nyss tagit ut lammfärs ur frysen.
SvaraRaderaMoster Ma: Så bra att reseptet kom till användning direkt! Hoppas du kommer att gilla pajen lika mycket som vi gör!
SvaraRadera