tisdag 8 mars 2011

Slut på rean

Har du blivit gratulerad idag? Till vad? Att du bor i ett land som kommit hyfsat långt på väg mot ett jämställt samhälle? Att du ändå är tvåa i löneligan efter männen med samma jobb? Lönegapet mellan mäns och kvinnors löner är 15%. Så har det varit i 30 års tid! Vadå grattis???

Kvinnor har fortfarande ­inte samma möjligheter som män att ­leva på sin lön, göra karriär, utöva makt, utvecklas i jobbet, driva företag och känna trygghet. Trots att kampen för lika rättigheter pågått länge. Varför är det mera värt att köra sopbil eller meka med bilar än att ta hand om barn, gamla eller sjuka t ex?

Idag är det 100 år sedan kvinnodagen firades för första gången - i USA. DN har intressant läsning om kvinnodagen.

I kommunerna är 8 av 10 anställda kvinnor. Cheferna är oftast män. Åtminstone toppcheferna.


Hur ska vi komma framåt med dessa frågor?
Kanske som SKTF föreslår - tillsätta en jämställdhetskommision. Eller en fond som alla arbetsgivare får betala in pengar till. Pengar som sedan delas ut för att komma till rätta med orättvisor.


Har lyssnat på Gudrun Schyman som höll ett intressant föredrag i Luleå ikväll. Väckte många funderingar.

3 kommentarer:

  1. Du har så rätt. Det verkar som om vi står och stampar på samma fläck när det gäller jämställhet mellan män och kvinnor. Dock tycker jag mig ha märkt stor skillnad i unga familjer hur arbetsfördelningen i hemmet är mycket mera jämnt fördelad. Vi får hoppas att det också kommer att märkas i det offentliga.

    SvaraRadera
  2. Så sant, så sant!! Att som jag tjäna straxt över hundralappen för att vårda andra människor, som dessutom tillhör en utsatt grupp (gamla eller funktionshindrade) det är att värdera människoliv lågt...Nu gör vi inget sjukvårdsarbete, men vi ser till att deras vardag fungerar, får en mening förhoppningsvis och lite guldkant när det finns pengar...Blir upprörd bara jag tänker på det!! Å hur många män ser vi inom omsorgen?? Som du skriver, på chefsposterna då, de högre posterna.
    Ha en bra onsdag!!
    Kram

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.