måndag 8 oktober 2012

De lärde tvistar.....


- om bästa sättet att förbränna fett, hålla blodsockerhalterna på en bra nivå och öka syreupptagningsförmågan............

Träna/motionera minst en timme tre gånger i veckan har jag fått höra ska göra susen om man vill förlora några kilon efter en period av frosserier och/eller för lite motion.

Tidigare i höst kunde man läsa om nya rön på denna front. Det räcker med en halvtimme några gånger i veckan för att få bra skjuts på kalorierna!!

"Trettio måttligt överviktiga män motionerade 30 minuter per dag i 13 veckor. Trettio andra måttligt överviktiga män motionerade 60 minuter per dag i 13 veckor.  I genomsnitt förlorade de män som tränade 30 minuter per dag 3,6 kilo på tre månader, medan de som motionerade en hel timme bara förlorade 2,7 kilo..." DN:s artikel 

I förra veckan var det dags för presentation av andra rön. Tre minuter tre gånger i veckan ska göra oss både friskare och smalare! Nu handlar det ju inte om något lojt pass i tre minuter. Det ska vara fullt ös för allt vad tygen håller 3 x 20 minuter per vecka. Vad som framkom ytterligare i det TV-program jag såg var att generna styr en hel del. SvT  

"Syreupptagningsförmågan varierade kraftigt. Förmågan att förbättra konditionen styrs av gener och nu­mera kan forskarna med ett gentest avgöra om en person kommer att svara på träning eller inte.
För ungefär 20 procent av befolkningen spelar träning ingen roll för syreupptagning – det händer inte ett smack oavsett hur mycket någon plågar sig – och 15 procent tillgodogör sig träning väldigt snabbt...."  Aftonbladet 

För att må bra måste man givetvis också röra sig i vardagen. Stillasittande på en kontorsstol på jobbet och framför TV eller dator på kvällen är ett elände för våra kroppar. Och så förstås fel kosthållning.

Vi fotoentusiaster är väl ett släkte som får bra motion! Ut i ur och skur för att fånga bilden med stort B. Vi kastar oss ner på marken för att få rätt perspektiv på blommor och kryp. Klättrar uppför backar och nerför slänter....

 
Detta löv låg så vackert i solskenet på trottoaren - gjord av marmor!! - i stan. Givetvis måste jag ner på marknivå och fånga ljuset - och skuggan. Bra träning! Fick förstås en del undrande blickar av folk som passerade. Det bjuder jag så gärna på.....


16 kommentarer:

 1. Sedan tillkommer det andra saker om man är sjuk. Ny forskning visar att om man har fibromyalgi så syresätts inte musklerna av träning. Snarare tvärtom så kan musklerna dräneras på syre om man tränar för hårt. Har själv råkat ut för det, men då förstod man inte varför det hände så. Jag tränade rätt hårt och blev bara sämre och sämre. I efterhand har jag fått förklaring på vad som hände.

  Numera kör jag med en timmes ganska hårt vattengympapass en gång i veckan och fyller på med promenader två-tre gånger i veckan. Går inte ned i vikt men känner att kroppen mår bra av det och det är det viktigaste just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja- det viktiga är ju att var och en hittar sin väg till att må bra! Där ingår ju också en balans mellan motion och vila.

   Radera
 2. Vi har tur vi som vill vara ute, vi som kan vara ute och vi som njuter av det och dessutom tycker om att fotografer, för det är precis som du säger, vi har tur och alla konstiga ställen man klättrar upp på och ner från och hit och dit, röra sig får man! Och frisk luft får vi också, inte att förglömma!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - en dag utan en tur med kameran är en förlorad dag... :-)

   Radera
 3. Beautiful shot. I am your newest follower here. You are mostly welcome to follow back.

  Visiting from Mellow Yellow Monday.
  Yellow Kangaroo
  Your comment is always appreciated!

  SvaraRadera
 4. Det är värt några konstiga blickar om man kan fånga en sån fin bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har blivit tagen för turist många gånger när jag kommer med kameran. Som de som åker med Hurtigruten och kliver iland för ett par timmar med kamera på magen. Det kan de väl få tro.....

   Radera
 5. Vardagsmotion är bland det bästa. Strunta i bilen och hissen. Det ser ut som lövet igger på en smutsig snödriva. Men det var ju marmor. Häftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftigt med marmor på trottoaren! Åtminstone när det är torrt... När det har regnat - och framförallt när regnet frusit till - är det ingen höjdare!

   Radera
 6. För att inte tala om vi hundägare som ska ut i ur och skur flera gånger om dagen. Gärna med kameran hängande om halsen.

  Man ska nog skilja på vad som ger viktminskning och vad som ger god kondition, det kanju vara två helt olika saker. De flesta verkar i alla fall vara överens om en sak och det är att socker inte är bra, inte på något vis. Det borde vara varningstext på läskedrycksetiketterna till en början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotointresserad hundägare borde vara den perekta kombinationen :-)

   Det var när vi miste vår Ruffa som jag började svälla i marschriktningen...
   Så sugen på att skaffa hund igen - inte för att gå ner i vikt, men för att hundägare i allmänhet mår bra. Härlig kompis i vått och torrt....

   Sockervarning på läsk ja - och på ketchup, kaviar, yoghurt .... Kan inte fatta varför det stoppas i en massa socker överallt!!

   Radera
 7. Det viktigaste är nog att man rör på sig i vardagen... efter bästa förmåga och undviker allt "dolt" socker.
  Härlig bild på lövet... och åh vad jag känner igen mig i situationen haha... många konstiga blickar när man kryper/ ålar sig fram :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut - människan är inte skapt för att sitta stilla!

   Radera
 8. Vackert höstlöv! Ja det skrivs och pratas mycket om mat och motion just nu i olika medier. Det finns många kommersiella intressen och modedieter inblandade. En bra bok tycker jag Martin Ingvars Hjärnkoll på Vikten är. Ha en fin vecka.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.