onsdag 12 december 2012

121212

Festligt datum. Åtminstone på papperet. Att gifta sig denna dag kl 12:12 ska visst vara optimalt för lyckan sägs det. Undrar hur många som gjort det...

Jag tog en promenad mitt på dagen för att lapa lite dagsljus - gifte mig gjorde jag för 37 år sedan. Inte mycket till ljus att hurra för en mulen dag som denna. Kameran - jag hade den lille idag - ville absolut använda blixten. 

Solen går upp 11:08 och ner 12:43 i Bodö idag står det att läsa. Om inte det lilla solljuset man kunde ha sett täcks av moln då... Jämför man med Gällivare, som ligger ungefär lika långt norr om polcirkeln, så är det så pass ljust att man kan kalla det dag under 2 timmar och 10 minuter = 9% av dygnet. resten är natt. Ingen kul läsning..... 

Kl 12:12 idag - inte mycket till dagsljus. Julstämning? Inte särskilt. Inte mycket till vinterkänsla heller. Fiskebåtarna ligger där de brukar ligga. Skogen av segelbåtsmaster är lika tät som vanligt. Måsarna flyger på sin eviga jakt efter dagens måltid. Ingen snö - förutom på fjälltoppen i bakgrunden. Kikar man noga ser man att julgranen lyser på Nyholms skans.

Skogen av byggkranar visar att det händer saker i stan. Här byggs nytt konserthus och bibliotek, hotell och flera andra projekt. Väl det - men undrar vart stadsarkitekten tagit vägen? Om det någonsin funnits någon.... Här byggs höga hus längs med kajen. Dom som planerat detta måste ha haft riktigt otur när dom tänkte. Utsikten för de som bor centralt blir lika med noll. Solljuset minimalt i centrum och längs kajen. Staden försvinner bakom en mur av höghus..... Sorgligt!
Vikten av en kunnig stadsarkitekt är helt klart underskattad!
Onsdagstema
Det mest juliga hos mig just nu - en vacker ljuslykta/burk jag fått och en dito blomma.

32 kommentarer:

 1. Har ni ingen snö?
  Här är det minsann julkänsla så att det räcker för flera jular framåt.

  Fina bilder fick du i alla fall och lite färg blev det även om himlen var grå. Jag tycker att mina utefoton ser ut som om de vore tagna i svartvitt.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Får man skylla på GOLFSTRÖMMEN, tro?

  margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - åtminstone bristen på is och snö.
   Bristen på dagsljus har nog med annat att göra.

   Radera
 3. Det är så häftigt och jag måste ju få till det i mitt liv nån gång att jag får tillbringa en lite längre tid än en semestervecka på dom här breddgraderna, jag är så otroligt fascinerad av nordkalotten! Och mörkret!
  Vilken fin lykta du fått!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mörkret kan ju vara intressant. Särskilt när det är Norrsken.
   Men sommaren med midnattssol är bästa tiden på året tycker jag.
   Ett bra tips är att ta Hurtigruten. Åker man inte hela sträckan från Bergen till Kirkenes, så är det väl värt att ta delar av den med båten. Särskilt där man går mycket inomskärs.
   Norge är verkligen ett fantastiskt naturskönt land!

   Radera
 4. Det är verkligen vackert och faktiskt också mycket ljus i dina landskap :)
  Lustigt att du nämner stadsarkitekten. För bara några veckor satt jag och pratade om det exotiska fenomenet med en japansk vän. Han önskade lite mer av varan i Tokyo...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - en underskattad resurs på många håll tror jag...

   Radera
 5. Så tråkigt om de bygger för havsutsikten! Ni behöver väl allt ljus ni kan få?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hamnpromenad i skugga är ju inte så frestande.
   Framförallt trist för de som bor runt om centrum och hamnområdet och som köpt dyra lägenheter med härlig havsutsikt. Vips så stirrar man in i en husvägg istället...

   Radera
 6. Underligt hur de inte är mer rädda om havsutsikten för fler ... pengar (hyror mm) som slår högst i vanlig ordning? Sorgligt är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst handlar det om pengar.
   De som kan betala får bygga där de vill och hur de vill...

   Radera
 7. Du hade ju kunnat lägga till ett par tolvor i din rubrik eftersom du har med en bild från kl 12:12.

  Att man bygger höga hus längs med vattnet är ett vanligt och helt obegripligt fenomen nu för tiden. Det måste vara något fel på arkitektutbildningen. Det ska naturligtvis vara låga hus närmast vattnet och sen kan man öka höjden efterhand som man kommer innåt land. Det fattar nog alla och envar. Utom dom som bygger så där.

  Det måste kännas lite konstigt för en bodenbo att inte ha någon snö så här i december, men du får väl nog av den varan när du åker österut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två tolvor till fanns i den ursprungliga rubriken - flyttade dom en bit ner i inlägget...jag var ute precis då :-)

   Jag tvivlar på att det finns ngn arkitekt inblandad i byggnationerna! Precis så borde det vara - högre ju längre bort från vattnet.

   Lite konstigt är det allt att det varken finns snö eller is. Men snart får jag nog av den varan...

   Radera
 8. Många mulna dagar haft vi haft de senaste månaderna, men bilder blir det ändå. Du kompenserar ju med sista bilden. Ha det gott/brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har faktiskt varit sol de senaste veckorna. Även om den inte nått ovan horisonten på sista tiden. Ljuset har vi sett och njutit av i alla fall!!

   Radera
 9. Jag missade ju allt det där, satt här hemma framför datorn med bokföringen, jag borde ju ha varit ute och fotograferat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - det var ju en speciell dag - och tid...

   Radera
 10. Nämen oj! Ingen snö?! Ja det är väl strömmen där som värmer kan jag tro.

  Och ett oj igen! Vilken miss att bygga så och förstöra miljön med höghus. Jag som inte varit där, men ska dit, har ju en bild av hur det kanske ser ut och inte 17 är det några höghus med i min bild! Tur att jag blir förberedd nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturen bjuder på så mycket vackert så en tillfällig besökare tänker nog inte så mycket på hur man byggt upp staden.

   Radera
 11. Härligt med snöfritt;-)skicka ner golfströmmen hit
  Det är tråkigt med dessa förtätningar, här bygger man bort strandskyddet med lyxvillor;-(
  Ha en bra dag,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta strandskydd - det hålls hårdast på det uppe i norr, där det finns en liten sjö till alla som vill bygga strandnära....

   Radera
 12. Det klagas säkert på planeringen i de flesta städer. Ibland lönar det sig att klaga, men oftast inte. Vi slipper, genom massiva protester, en stor bygganad som inte alls skulle passa in i vår lilla hamn. Uppskattar dina bilder, de är både fina och informativa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk har ju olika åsikter - och tack och lov för det. Tänk om alla skulle tycka lika. Problemet är att det får sådana konsekvenser när man lägger ner miljontals kronor i byggnationer - på fel ställe.... Svårt att backa.

   Radera
 13. Gillar att få se en snöfri bild. Åsikter varierar och väl är nog det, men ibland blir iaf jag frustrerad av både riksdagspolitiker och kommunpolitiker. Trevligt inlägg som jag gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju så lyckligt lottad att jag lever i två världar.
   Snö och vinter i den ena - barmark och isfritt i den andra...

   Man kanske skulle engagera sig politiskt?! Men jag vet inte vilket parti det skulle vara. Alla har sina bra åsikter - och sina mindre bra - som dom driver...

   Radera
 14. Förvånad över dina snöfria bilder.
  Nog trodde jag att det skulle vara snö så där långt norr!
  I Stockholm har vi fått ganska mycket snö, mer än jag uppskattar. Lite vitt är alltid trevligt kring jul, men när det kommer mycket snö och blir svårt ta sig fram där ute då är det inte längre samma trivselfaktor. Men barnen blir glada och snön gör det ljusare. :-)
  Stäng av-knappar är bra, tack för din kommentar.

  SvaraRadera
 15. Fina och glada bilder ! Ha det bra !

  SvaraRadera
 16. Hej! Då har jag lagt till mig som följare på din blogg ! Välkommen att bli följare på min också ! Ha en god natt !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen Janne! Kul att du vill följa min blogg!
   :-)

   Radera
 17. Jag tycker det ser riktigt juligt ut! Men du kanske inte ska fira jul på Bodö?
  Skickar upp lite dagsljus till dig, en timme kan du väl alltid få av det skånska ljuset!
  Ha det gott!
  Kram Karin

  SvaraRadera