söndag 30 december 2012

Summering

Så här i årets sista skälvande timmar är det dags att summera det som varit. Efter att ha kikat igenom arkivet med bilder kan jag bara konstatera att 2012 varit alldeles förträffligt bra - till största delen. Konstigt vore det väl om allt gått på räls....


Vintern tillbringade jag en hel del i Bodö. Inte så mycket snö var det där och aldrig så kallt - enligt termometern. Men blåste gjorde det minsann. Vår stora, tunga gasolgrill på altanen gjorde ett par dubbla Mollbergare och hamnade långt ut på golvet, trots att den står i lä och är paketerad.  

Vi besökte traditionsenligt Jokkmokks marknad tillsammans med goda vänner - i minus 42 iskalla grader. En upplevelse i sig. Det blev inte så mycket handlat eftersom det inte gick att hantera plånboken barhänt. Inte mycket fotat heller - kamerabatterierna frös ihop....

Besök fick vi i Bodö av ett par vänner som kom med Hurtigruten söderifrån för att få uppleva mörkret. Fick en härlig långhelg tillsammans. 

Första helgen i mars deltog vi i en resa till Röst, de 365 öar som utgör yttersta utposten av Lofoten mot Atlanten. En fantastisk upplevelse! 

 
Vårens resa till Portugal var en riktig höjdare. Firade födelsedag med besök i både Lissabon och Porto och sedan bilade vi längs Duorodalen. Ett land jag gärna återvänder till.

Sjuttonde maj tillbringade vi förstås i Bodö. Hade besök av goda vänner och var ute på stan mest hela dagen och njöt av olika programpunkter och av alla vackra folkdräkter. Norrmännen kan minsann det där med att fira nationaldag.

Några fotosafariturer hemma i Boden blev det också tid till. Älskar att dra iväg på biltur i omgivningarna med kameran i högsta hugg. Alltid ser man något spännande - som t ex tranor, dessa mäktiga fåglar. Ett besök i fårhagen med barnbarnen gjorde vi också.


I början av juni besökte vi Östersund för en riktigt trevlig kusinträff. Fick träffa en kusin som bor i Mexico och som jag aldrig haft annat än brevkontakt med tidigare. Han är en stor kännare av orkidéer och vi trotsade regn och rusk för att leta efter Nornan.

I Bodö arrangerades en fantastisk Airshow. Vi hade första parkett på vår altan under genrepet. Flera timmars program under en helg som bjöd på solsken och riktigt go sommarvärme. Nästan de enda varma sommardagarna på den sidan kölen....

Till midsommar bar det av till Göteborg för att hämta vår nya bil. Ett sedan länge planerat besök på Nordens ark gjorde vi också tillsammans med goda vänner - riktigt intressant. Sedan bar det av söderut mot Frankrike och Languedoc, där vi hyrt hus ett par veckor. Nerfärden gick denna gång via Moseldalen, Champagne och Chablis.

Hemvägen gick via Klövsjö i Jämtland - byn där jag växte upp - där vi bl a gjorde ett besök på hembygdsgården Tomtan.


Så blev det höst - och en riktigt vacker sådan i Norge. Läste om regn och rusk i Sverige medan vi njöt av soliga dagar. Det blev flera ljuvliga fisketurer på spegelblankt hav - äkta hälften pratar om att köpa en frys till...  Vi njöt av fantastiska solnedgångar och vackra höstfärger.

Och så upptäckte jag ett smultronställe hemma i Boden i form av en liten park mitt i centrala sta´n. Så vackra planteringar - och fint anlagd promenadväg längs ån. Där ska bli flera besök framöver- under växtsäsongen. När jag var där hade det mesta blommat ut. Bland annat står där två fina Manchuriska valnötsträd som vuxit sig stora och fina. Jag har ju ett också, men det är inte mer än knappt metern högt ännu efter säkert fem års tillväxt. Får höra med parkavdelningens folk hur dom burit sig åt....

När höstmörkret kom och kylan blev lite väl påträngande tog vi en sista-minutentur och lapade sol en vecka på Gran Canaria. Skönt.....

Julen firad på hemmaplan i Boden med barn och barnbarn. Kallt och vintrigt med mycket snö. Precis som det ska vara den här tiden på året.

18 kommentarer:

 1. Trevlig summering av året som gått i ord och bilder.
  Önskar Dig ett Gott Nytt År!

  Maria

  SvaraRadera
 2. Du ser ut att ha haft ett bra 2012. Vill nu bara önska dig ett Gott Slut och ett riktigt Gott Nytt 2013!
  <3

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig summering du gjort!
  Visst är det roligt att titta i backspegeln och kanske upptäcka att man gjort mycket mer under året som gott än man trodde.
  Jag håller på och filar på min årskrönika, få se om jag får till det?

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Tack för din summering av 2012, mycket intressant och många resor till trevliga platser.
  Och sen dina foton...bara så underbara.
  Fastnade för det ensamma vindpinade huset som speglar sig i vattnet, otroligt snyggt redigerat.
  Sen alla dina makalösa naturfoton, vilken rikedom att kunna vistas på sådana ställen.

  Nu önskar jag dig Ett Gott Nytt foto/bloggår.

  Rantamor.

  SvaraRadera
 5. många fina saker ni fått uppleva året som gått ,gott nytt år ,Nette

  SvaraRadera
 6. Så fint med summering! Då fick jag återuppleva många härliga bilder!
  Önskar dig ETT GOTT NYTT ÅR!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 7. Vilket bra år du haft och det nya blir säkert lika bra. ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR PÅ DIG. Kram

  SvaraRadera
 8. Mycket fin återblick av året som gått. Önskar dig ett nytt gott och kreativr år.
  Hälsn
  M

  SvaraRadera
 9. Härligt!
  Gott Nytt År till er också!!
  /Lena

  SvaraRadera
 10. Trevlig återblick, Gott Nytt År till dig och hela familjen från Björn & Birgit

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig årskrönika och vad mycket du har gjort! Jag känner mig riktigt insnöad som kajkar runt här inom några mils omkrets. Fast, visst ja, vi var till Blekinge en dag. Men det är så roligt att se dina bilder och en norna skulle jag vilja se i verkligheten någon gång. Den finns väl nästan bara i Jämtland, vad jag kan förstå. Ett riktigt Got Nytt År önskar jag dig!
  Kerstin

  SvaraRadera
 12. Vilken trevlig summering, med oerhört vackra bilder!! Nu förstärker du min längtan att någon gång i livet få göra en resa med husbilen efter kusten upp mot vårt vackra lands norra delar. Det finns så mycket vackert att upptäcka, och mycket tycker jag också hör till vårt kulturarv, som vi ska förvalta väl.
  Önskar dej ett riktigt bra slut på 2012 och ett Gott Nytt 2013!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 13. Trevligt med tillbakablickar, och du har dessutom alltid så fina foton med på din blogg. Jag önskar dig en trevlig nyårsafton och ett Gott Nytt År. Kram

  SvaraRadera
 14. Fantastisk fin årskrönika och fantastiska bilder!
  Önskar dig en trevlig nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Vilken bra idé med en liten återblick. Dina bilder är fina och visar att året har varit
  omväxlande.
  Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 16. Så många fantastiska bilder!!

  Vill önska dig Gott Nytt År!//kram Gun

  SvaraRadera
 17. Vilket härligt år ni haft! Många fina bilder och minnen :) Blir lite nyfiken på vilket ställe som syns på bilden längst upp till höger...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotot visar Mjelle - Någon mil nordöst om Bodö i Norge.
   I bkgrunden skymtar Lofoten.

   Radera