måndag 27 maj 2013

Radiobunkern

Armén byggde 1914 en radiosändare på radiomyran cirka sex km norr om Boden. Den var avsedd för radiokommunikation inom Bodens fästning. Bunkern har sedan dess haft många funktioner genom åren. 

Härifrån gjordes till exempel Sveriges första rundradiosändning den 12 juli 1921 med kung Gustav den V som ivrig lyssnare. Kungen fanns i Luleå och väntade på det historiska ögonblicket tillsammans med landshövdingen. Det strulade till sig för de som var i tjänst och skulle sköta sändningen. Första försöket misslyckades och precis när en i personalen undslapp sig en svordom gick talet ut i etern. ....

1 januari 1975 stängdes radiostationen för gott. Numera är det ett gäng entusiaster som försöker få bunkern byggnadsrminnesförklarad och därmed bevarad för eftervärlden.


Försvarsmuseet finns en permanent utställning om Radiobunkern genom tiderna.

Medlemmar i Bodens Fotoklubb fick en intressant visning av bunkern med möjlighet att använda kameran i alla skrymslen och vrår. Vi fick god användning av blixt och pannlampa i mörkret....
8 kommentarer:

 1. Vad häftigt att få va där och fota.

  SvaraRadera
 2. Så intressanta bilder! Vilket fototillfälle! Jättefin dokumentation!

  SvaraRadera
 3. Härligt att få vara med på en liten rundvandring;-)
  Läckra "stövlar"
  Ha det bra

  SvaraRadera
 4. Oj, här kan man riktigt frossa i gammmal rost och historia !! Helt underbara bilder tänker jag och skriver detsamma. Fast andra kan ju undra vad det är som är så underbart. Det kanske bara vi med kameror kan se ;-) Håller tummarna för att entusiasterna i sina försöke att få bunkern byggnadsrminnesförklarad lyckas.

  SvaraRadera
 5. Läckert, jag förstår att era kameror gick varma :)

  SvaraRadera
 6. Åh, vilket underbart ställe för fotoentusiaster! Urläckert med alla rostiga trådar och skuggor på de första bilderna. Hoppas verkligen dom lyckas med att få stället förklarat som byggnadsminne.

  SvaraRadera
 7. Nästan så jag känner hur det doftar där ;-)
  Vilken fotosession!

  SvaraRadera
 8. SignMek kursen v 43-2013 fick en rundvandring med sakkunnige ciceronen Ragge.

  SvaraRadera