lördag 6 september 2014

Mandeltorsk

Marinerad torsk med Medelhavstouch - ljuvliga milda kryddor. Ursprungsrecept från Allers, men med egen modifiering. 



4 portioner

600 g Torsk eller annan vit fisk

Marinad:
½ tsk salt
½ dl olivolja
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
Rivet skal och saften av 1 lime
1 msk hackad persilja
 Nymalen svartpeppar

Täcke:
1 dl flagad mandel
6 salladslökar
200 g färsk spenat
Olivolja till stekning
Salt o peppar

Servering:
1 lime alt citron
Tomat
Kokt potatis

Värm ugnen till 175 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i fisken och vänd den så att den är täckt av marinaden.. Låt stå i rumstemperatur ca ½ timme.

Rosta mandeln gyllenbrun i torr stekpanna. Skiva salladslöken tunt. Fräs lök och spenat i olivolja några minuter. Salta och peppra. 

Lägg fisken med marinaden i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen ca 15 min. Fördela spenatfräset över fisken och ställ in den ytterligare 5 minuter i ugnen. Ta ut formen och garnera med mandel, limeklyftor och tomater. Servera med kokt potatis.

Dricka till? Vi väljer en hemkörd Bourgogne (= 100 % chardonnay) från Macon - Pouilly Fuissé. En favorit och "hovleverantör" sedan många år tillbaka: Domaine Denuziller. Perfekt till denna fiskrätt.



3 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Syrran brukar prata om en mandeltorsk som hon köper från frysdisken på ICA. Jag är övertygad om att din är godare.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  2. Välkommen till Beppans nya matblogg:-) Det märks att du influerats av resan i Europa:-)

    SvaraRadera
  3. Låter mumsigt måste prova det någon dag;-)

    SvaraRadera