måndag 22 september 2014

Strandpromenad

Eftermiddagssolen lockade ut oss på en promenad längs Luleälven nedströms Bodens kraftstation idag. Det stadsnära fiskeparadiset som lockar mängder av fiskare att pröva lyckan året om. Lax och havsöring är det som fångas mest, men här finns också harr och sik.

Efter en kall frostnatt är det bara att inse att hösten är här. Kalla nordanvindar gjorde att dunjacka (tunnaste varianten) och handskar satt fint där vi strosade längs den fina promenadvägen på södra sidan älven och njöt av vackra höstfärger. 

Här finns bakvalar - utrustade med bänkar, bord och grillplatser - utplacerade med jämna mellanrum. En vattentoalett - ren, varm o go´- och utrustning för att rensa och skölja fångsten på bekväm ståhöjd finns också. Snyggt och prydligt överallt.

Trots att dagen nästan var över och vinden bet i skinnet så fanns här några fiskare, ivrigt väntande på det stora hugget....

Hösten är här

Välordnat för fiskare och flanörer

I väntan på det stora hugget

Reningsverket - med världens nordligaste biogasanläggning
Färggrannt

Strandpromenaden
Bodens kraftverk i bakgrunden

Almöken - mjölke - mjölkört - rallarros - kalvrumpa - fästmöpiska.....

9 kommentarer:

 1. Ja, det är bara att konstatera att hösten är här på riktigt. Den första bilden på småbjörkarna är så underbart vacker! Hoppas att det blir en höst med mycket färg. Det har börjat bli färgrikt även här hos oss, efter ett par nätter med minusgrader, bara löven får sitta kvar ett tag nu och solen behagar lysa.
  Förresten, ordet bakval, var kommer det ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning om var bakval kommer från!
   Hittade inget när jag googlade heller :-(

   Radera
 2. Fästmöpiska, jo, jag tackar jag. Hade jag fått mig en smäll så hade förlovningen varit borta, glömd, förbi.....
  Det är så vackert med hösten och höstfärgerna är så fina! Härlig promenad.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Så många härliga namn du hade på Mjölkörten!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 4. Nu biter kylan sig fast, jag älskar verkligen dina höstliga bilder! Det är verkligen en bra tid på året att fotografera, när naturen sprakar med varma färger.

  Fårvallning visste jag inte ens att det fanns i Sverige, spännande!

  Hur länge har du varit driven att fotografera i mängder? Tänker du något speciellt när du hittar dina objekt att fotografera?

  //Johanna

  SvaraRadera
 5. Hösten i detta skede är oslagbar, hög kall luft och naturen i de vackraste färger. Du har fått fram riktig höstkänsla i din bildserie. Känns hemtamt för en fd Norrbottning och inte så olikt miljön längs vår strandpromenad.
  Blir att leta fram varma kläder på stört.
  Hälsningar
  M

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt fint ordnad för fiskarna måste jag säga! Å den där piskan är ju aningen kinky om du frågar mig, vilket du såklart gör;-)

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga bilder från er promenad. Där trivs fiskarna, det kan jag mer än väl föreställa mig och så många ord du har på rallarros!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 8. Färggranna och vackra bilder, hösten när den är som bäst och bjuder på sig! Trevligt anordnat också efter promenadstråket, och fantastiskt att det får vara orört.
  Älskar namnen på rallarrosen, men kalvrumpa och fästmöpiska var nya för min del!! Ska försöka komma ihåg dom också...
  Kram kram

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.