söndag 23 augusti 2015

Sura fiskar

- är inte alls sura - men en speciell rätt onekligen!

Wikipedia: Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige först blev vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt. Om detta förfarande berodde på kännedom om syrad fisk sedan tidigare eller om upptäckten av konserveringseffekten var en slump är omdiskuterat. 

Den tredje torsdagen i augusti smäller det. Då släpps årets läckerheter till försäljning i butikerna. Lagstadgat en gång i tiden. Numera upp till varje tillverkare att avgöra när fisken är klar att konsumeras.

Lördagskvällen ägnades åt att prova en del av de olika producenternas nya inläggningar. Men också att testa fjolårets, som vi nogsamt sparat.  


13 kommentarer:

 1. Wow för den aromen :-) Jodå jag vet för min salig far älskade den här läckerheten trots att han var uppvuxen i mörkaste småland. Jag och familjen i övrigt lät honom sitta ensam och mysa med sin favoriträtt och vi övriga fick gå ut:-) Själv äter jag kräftor för hela slanten under hösten. De är mycket godare tycker jag och doftar ljuvligt. Smaken är som baken och tur är väl det. Ha en god vecka och njut av din surströmming.

  SvaraRadera
 2. Själv har jag aldrig provat och vet inte
  om jag skulle vara tillräckligt modig;-)
  Gillar man det är det nog en riktig delikatess
  Ha det bra

  SvaraRadera
 3. Ägaren till Oscars surströmming ser jag över fjärden till :) Denna är bäst! Tyvärr blev det inget för mig helgen trotts jag har en burk i kylskåpet... men den som spar han har :)

  SvaraRadera
 4. Något många ser fram emot! Själv är jag ingen älskare av surströmming men det är helt OK att andra äter det. Äter hellre skaldjur av någon sort.
  Hoppas du får fler tillfällen att äta surströmming i höst! Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Just den inläggningen är bäst! Gott!

  SvaraRadera
 6. Nu är det många år sedan jag åt surströmming och jag måste erkänna att jag inte har någon större längtan efter det. Med släkt i Ångermanland och bekanta från Jämtland slapp man inte undan förut.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Rotten herring kallas denna delikatess på engelska;-)

  Älskar surströmming och några kollegor och jag ska gå på den traditionella surströmmings- och kräftfesten i Sundbyberg nu på torsdag. Årets höjdpunkt - kulinariskt sett alltså.

  Å nu dreglar jag förståss:-)

  SvaraRadera
 8. Åhh, jag älskar surströmming men det är så tråkigt att äta själv så det blir inte så ofta jag äter denna delikatess.

  SvaraRadera
 9. Mums! Vi åt också surströmming på lördag och provade både Oskars och några andra sorter. Vilken sort fick toppbetyget hos er?

  SvaraRadera
 10. Har hørt mye om denne delikatessen, men jeg tror nok ikke den blir prøvd i vårt hus med det første ;)

  SvaraRadera
 11. Det var så länge sen jag åt surströmming att jag faktiskt inte minns om jag tyckte det var gott !! Får väl åka "hem" och prova ;-)

  SvaraRadera
 12. Vad häftigt. Det doftar inte alls. Här satt jag och höll andan helt i onödan. :) Jag har några gamla kompisar från Piteå så jag vet ... Kram Bosse

  SvaraRadera
 13. Jag är lite kluven när det gäller surströmming... är inte så förtjust i det men jag kan äta lite om jag bara får mycket tillbehör :) men jag gillar själva tillställningen runt surströmmingen, det är festligt trots att det luktar illa!

  SvaraRadera