söndag 20 september 2015

Det är dags nu

- för flytten söderut. Tranor, gäss och svanar samlas i stora flockar inför den stora flytten. Än finns det mat på fälten, men kylan och snön kryper allt närmare. 

Inför natten drar de mäktiga fåglarna till tryggare viloplatser. Vilken kakafoni det är när de lyfter! Synd att jag inte hade ljudinspelning. 

Dessa fåglar flyttar ju alltid tillsammans i stora flockar, då de flyger i v-formation. Fick lära mig ett nytt ord för detta när jag Googlade: Fylking. Från Wikipedia: Fylking, även kallad plogformation eller v-formation, är begrepp för en flock med flyttfåglar, exempelvis änder, gäss och svanar, som flyger i en formation där en fågel ligger längst fram med de andra fåglarna bakom, i två led vinklade ut från ledarfågeln. En vanlig missuppfattning är att en sådan plog med exempelvis gäss har en ledargås som ligger längst fram hela tiden, istället byter fåglarna ofta plats med varandra inom formationen.
Orsaken till denna v-formation är att den ur ett aerodynamiskt perspektiv är den mest optimala. Undersökningar genomförda på pelikaner visar att hjärtfrekvensen hos fåglar som flyttar i plogformation är mycket reducerad och andra undersökningar har visat att en flock på 25 fåglar i plogformation kan flyga 70 % längre på samma mängd energi än en ensam fågel.

6 kommentarer:

 1. Jo det är dags nu, fina bilder på något som kan vänta ett tag till. Hade 20 grader idag.

  SvaraRadera
 2. Superfina bilder där den första blir min favorit!

  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 3. Jag ser att du redan har höstfärger. Lite vemodigt när flyttsträcken går söderut och sommaren definitivt är slut.

  SvaraRadera
 4. En väldigt höstig triss. Fina bilder och intressant text.

  SvaraRadera
 5. Vackra bilder.
  Älskar det här med att se naturen i norr på vissa bloggar, staden hos andra, söder, väster, bilder tagna från alla delar av landet under samma tid men o så olika.
  /kiki

  SvaraRadera