söndag 23 juni 2019

En död mygga är en bra mygga

Jag har letat hela veckan efter fototillfälle för veckans tema Sticka hos Sanna med bloggen Gemsweeklyphotochallenge. Högaktuellt på temat är myggorna. Elaka typer som anfaller så fort de får chansen. Svårt vara fotograf samtidigt som eländet suger blod. Det får bli en som inte får något mer protein av mig.


Av de 2500 arter av myggor som finns i Sverige är endast ett 30-tal arter stickande. Det är dessutom bara honorna som står för stickandet och blodsugandet eftersom de behöver protein till äggproduktionen. Klen tröst tycker jag som drabbas hårt varje år. Har bland annat att göra med blodgrupp har jag hört. Jag har 0 - särskilt lockande tydligen.

Myggplågan infaller oftast samtidigt med trädgårdsarbete. Rensar rabatter och trädgårdsland för fullt. Jordig om händerna - och så kommer mygg och knott som på beställning. Gissa hur jag ser ut efter fighter med flygfäna. Tur vi har tillgång till dusch....

Det finns inte något myggmedel som fungerar superbra. Men en liten hjälp är faktiskt Thermacell - en gasdriven manick som sprider luktfritt myggmedel inom några meters radie. Den håller i alla fall myggen hyfsat borta men knotten struntar i dofterna tyvärr.

Det positiva med invasionen av dessa flygfän är ju att de kläcks samtidigt med alla hungriga fågelungar. Naturen är klokt ordnad!

12 kommentarer:

 1. Hipp hurra för din tolkning :-)

  SvaraRadera
 2. Vilken härligt tolkning! Myggor är ett elände, men som tur är bor jag i en del av Sverige där de inte är så besvärliga, men sitta ute en kväll utan någon form av myggmedel går inte.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Ett elände med mygg när man är så känslig som du! Där jag bor har vi som väl inte så mycket mygg som kan plåga oss kanske beroende på det extremt torra vädret! Vackert foto och en trevlig text!

  SvaraRadera
 4. Håller med dig en bra mygga är en död mygga!

  SvaraRadera
 5. Vilken perfekt tolkning så här i myggtider. Har hört talas om myggeländet i norra Sverige och jag avundas dig inte. Minns att jag blev stucken av en mygg utanför en stuga i Umeå för många år sedan. Var på tjänsteresa och skulle stå i montern på Nolia mässan. Det gjorde jag inte, då jag spenderade dagen på Akuten. Vet inte vad det var för mygg, men resultatet blev en lymfkörtel som liknade en golfboll. Fick käka antibiotika i 10 dagar.
  Så, japp, jag förstår att du lider.

  SvaraRadera
 6. Man bör alltså ha ett gäng fågelholkar i trädgården så fågelungarna kan livnära sig på närodlade myggor! thermacell inköptes inför midsommar, vi såg inte en mygga på hembygdsgården, har aldrig inträffat förut. Men igår när vi gick i skogen kom knotten, likaså hemma på uteplatsen och Thermacellen gjorde ingen nytta, tyvärr. Härlig tolkning!

  SvaraRadera
 7. Mygg och knott är inte roliga i år, de är verkligen på hugget. I trädgården klarar vi oss bra från mygg då det bara är några enstaka men knotten är helt galna om man gräver i jorden, då kommer ett svart moln av knott. Så jag gräver inte något mera nu. ;-)

  SvaraRadera
 8. Otäckt att säga det men jag njuter av din bild, kul tolkning.

  SvaraRadera
 9. Jag ryser när jag läser ditt inlägg för mygg är verkligen en plåga som jag också lider av, men jag har också 0 som blodgrupp så det kanske är en del av förklaringen. Har också köpt mig en Thermacell. Satte den i byxlinningen och lyckades klippa gräset utan att bli stucken!

  SvaraRadera
 10. Haha! Håller med rubriken fullständigt! :-)
  Mygg är ett otyg... Växte ju upp i Norrland och alla miljarders mygg som fanns där älskade mig, den kärleken var inte ömsesidig kan jag säga.
  Anders brukar säga att hans bästa myggmedel är jag. Om jag är med så slipper han bli attackerad av myggskrällena.

  Härlig tolkning!

  SvaraRadera
 11. Det enda positiva med dem är väl just som fågelmat!

  SvaraRadera
 12. Bra val av fotomygga. ;) Så den där manicken funkar för myggor. De brukar älska mitt blod också. Vet inte ens vilken grupp jag har.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.