Nu i hänryckningens tid fick fredagsräkorna sällskap en härlig sufflé. Gjord på den goda Västerbottensosten, som är användbar i så många sammanhang. Receptet hittade jag i Håkan Larssons härliga bok "Vin & Mat"
Till 4 formar:
1 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
1 3/4 dl standardmjölk
3 äggulor (Stora ägg)
1 krm salt
100 g riven Västerbottensost
3 äggvitor
Bladselleri eller sallad till servering
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull (inte aluminium-) och blanda ner mjölet. Späd med mjölken. Rör hela tiden under uppkok och koka sedan någon minut under kraftig vispning. Dra kastrullen från värmen. Salta och vispa i äggulorna en i taget. Tillsätt i osten. Låt smeten svalna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i sufflésmeten. Fördela smeten i de väl smorda och mjölade formarna. Fyll ända upp till kanten och stryk av med en kniv. Ställ formarna på plåt mitt ugnen och grädda dem höga och gyllenbruna, 10 - 15 minuter.
Servera med selleri eller sallad - och ett gott vin förstås.
Vårt val blev en Amarone: Capitel de´Roari. Inte alls fel!
Det finns en Club Amarone för den som vill läsa och lära sig mer om dessa fantastiska viner.
På klubbens hemsida finns, förutom massor med läsning om vinerna, även restips för den som råkar ha vägarna förbi Valpolicella....
ÅÅÅHHH ostsufflé ! Det bjöd maken på första gången jag besökte honom.
SvaraRadera( det fanns pulver för sånt på den tiden! )
Ska nog överraska honom en vacker dag med en dito västerbotten!
Åh va du frestar mig........
SvaraRaderaDet där skall jag göra till helgen, amarone finns i förrådet:)
Må så gott!