Gårdagens svampskörd inspirerade mig bland annat att göra en paj.
Ca 4 portioner
Sätt ugnen på 200 grader
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör
1-2 matskedar kallt vatten
Kör enklast allt i matberedare.
Kavla (eller kläm) ut degen och klä en ugnsfast form med den.
Kavla (eller kläm) ut degen och klä en ugnsfast form med den.
Fyllning:
Ca en halv liter rensad svamp - gärna blandad, skuren i bitar.
(Jag hade fårticka, sandsopp och Karl-Johan)
En medelstor, hackad lök
En hackad vitlöksklyfta
Tre - fyra skivor bacon skuren i strimlor
(Jag hade fårticka, sandsopp och Karl-Johan)
En medelstor, hackad lök
En hackad vitlöksklyfta
Tre - fyra skivor bacon skuren i strimlor
Nymald svartpeppar och salt
Smörfräs svampen på medelvärme, tillsätt löksorterna och baconstrimlorna och låt allt puttra ett par minuter.
Fyll pajskalet med svampfräset. Lägg gärna i några buketter broccoli (tinad fryst eller förvälld färsk) och strimlad röd paprika. Alternativt andra grönsaker.... Jag hade en liten rest Findus "Ugnspotatis med grillade grönsaker och broccoli" som jag lade i pajen. Passar utmärkt!
Äggstanning
3 ägg
3 dl mellanmjölk
Svartpeppar och salt
En näve klippt, färsk persilja
Vispa ihop äggstanningen och krydda försiktigt. Tillsätt persiljan. Häll fyllningen över svampfräset. Grädda ca 25 - 35 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har "stannat".
Servera med en blandad grönsallad och ev några rumsvarma, solmogna tomater.
Servera med en blandad grönsallad och ev några rumsvarma, solmogna tomater.
Det där såg gott ut minsann...
SvaraRaderaska jag laga till för även om vi nu varit i Borgafjäll å fyllt på vårat svamplager....
så ska vi nog ut i "våra" skogar med...och då ska jag göra en svamppaj...
såg något recept på svamp-pizza också som skulle vara riktigt gottigt.
Det är ju så himla kul att plocka svamp...
man blir nog lite fanatiker till slut...
och fårtickan gillar jag...
den kan man använda till så mycket.
Ha d gott...Tjingeling.
Oj!
SvaraRaderaDet där såg bra gott ut. Och gjord på färsk svamp oxå. Mmm... =o)
kram
Mmmmm...gott...borde nog ta på mej stövlarna och ge mej ut i skogen trots att åskan mullrar lite på håll. Knepigt väder...
SvaraRaderaFina bilder, liksom i förra inlägget!!
Kram kram
MUMS! Tack för receptet!
SvaraRaderaKram Karin
Oh! så härligt med så mycket svamp. Din paj ser jättegod ut.
SvaraRaderaGå in här och titta:http://blomfoton.blogspot.com/2011/09/lottningen-klar-vinnarna-ar-dragna.html. Hör av dig. Anita